B en W Kaag en Braassem: carbidschieten alleen in het buitengebied

Carbidschieten, hier in Otterlo, is ook in Kaag en Braassem een traditie rond oud en nieuw. Wat B en W betreft, blijft die ook dit jaar in stand.© Archieffoto ANP

Paul van der Kooij
Kaag en Braassem

In navolging van buurgemeenten Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop stevent Kaag en Braassem af op een gedeeltelijk verbod op carbidschieten. Wanneer de gemeenteraad op 14 december het voorstel van B en W overneemt, wordt het schieten binnen de bebouwde kom verboden en is het buiten de bebouwde kom alleen onder strenge voorwaarden toegestaan.

Op die manier zou de traditie in stand worden gehouden zonder dat de veiligheid in het geding is en de overlast te groot wordt. Het carbidschieten mag alleen plaatsvinden tussen 10.00 uur op oudejaarsdag en oudejaarsnacht 2.00 uur. En de bussen, maximaal veertig liter groot, mogen alleen worden afgesloten met zacht materiaal zoals een voetbal.

Ook de plek luistert nauw: schieten mag alleen wanneer grondeigenaren daarmee instemmen, er een vrij schootsveld is van minimaal 75 meter en er in die ruimte geen woningen, openbare paden of wegen zijn. Er mag ook niet in de richting van woonbebouwing worden geschoten. Tot medische- en zorginstellingen en inrichtingen waar dieren worden gehouden, dient extra afstand te worden gehouden: driehonderd meter.

Degene die schiet of ’daarbij behulpzaam is’, moet 18 jaar of ouder zijn en nuchter. En toeschouwers dienen op minimaal 25 meter afstand van het schieten te blijven. Om te voorkomen dat ze in de nabijheid van de ’voorwerpen komen waarmee wordt geschoten’, horen linten de locatie af te sluiten.

Op sociale media wordt het voorstel afgekraakt en geprezen. Sommigen zien het als bemoeizucht van de overheid, anderen hopen dat het een dam opwerpt tegen ’mensen die het kopen vanwege vuurwerkverbod en onervaren gaan experimenteren: ,,Sommigen willen zo een hard mogelijke knal.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.