Hoe herstellen oudere coronapatiënten het best? LUMC doet eerste Europese onderzoek

De meeste patiënten die met corona in het ziekenhuis worden opgenomen, zoals op de foto het LUMC, zijn ouder dan 70 jaar.
© Foto ANP
Leiden

Wat is de beste therapie voor het herstel van oudere coronapatiënten? Het LUMC in Leiden doet er met Europese partners onderzoek naar en verwacht de eerste uitkomsten over een jaar.

Het LUMC en partners zijn de eersten die een onderzoek doen naar de revalidatie van ouderen in Europa, aldus hoogleraar ouderengeneeskunde Wilco Achterberg van het LUMC.

Volgens onderzoeker Miriam Haaksma is er nog te weinig bekend over het herstel van patiënten die een corona-infectie hebben doorgemaakt. ,,Maar ook over welke patiënten het meeste baat hebben bij revalidatie en hoe zo’n traject er idealiter uit zou zien.’’

Van de in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-patiënten is de meerderheid ouder dan 70 jaar. Sommigen hebben op de intensive care aan de beademing gelegen. Ze lagen wekenlang in bed, waardoor hun spiermassa en longfunctie flink afnamen. Om hun conditie te verbeteren, is vaak revalidatie nodig.

Deze zorg is in elk land weer anders georganiseerd. In Nederland heeft geriatrische revalidatie vooral plaats in verpleeg- en verzorgingshuizen, aldus Haaksma. In Duitsland gebeurt dit in speciale revalidatieklinieken en in Rusland revalideren patiënten grotendeels thuis.

Al zo’n twintig revalidatieklinieken hebben hun medewerking aan de studie toegezegd. Onder hen de Leidse zorgaanbieder Topaz. De onderzoekers verzamelen de gegevens van zo’n vijftig oudere ex-coronapatiënten per deelnemend land. Onder meer Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Rusland doen mee.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.