Premium

De Vriend wordt de Verse Vriend, want je moet toch wat, als je geen gasten mag ontvangen

Jaap de Vriend van De Vriend gaat voorlopig door als traiteur.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Rigoureus was Jaap de Vriend van grand café De Vriend in Leiden: hij belde de verhuiswagen, liet zijn tafels en stoelen afvoeren, speurde Marktplaats af en kocht een paar vitrines. Traiteur de Verse Vriend was geboren. Het is zijn laatste redmiddel. ,,En de enige manier om mijn personeel aan het werk te houden.”

,,Tijdens de eerste lockdown had ik binnen 24 uur de bezorging geregeld.”, vertelt de horecaman in hart en nieren ,,Ik was er vroeg bij en kreeg daarom nog redelijk wat omzet binnen. Het kostte me een deel van mijn spaarcenten, maar na twee maanden konden we weer gewoon draaien, dus het was allemaal nog wel te doen. De zomer en het terrasseizoen gingen prima, maar toen werd het kouder. En als je dan maar maximaal dertig man binnen krijgt, gaat je omzet achteruit. Tijdens de tweede lockdown ging iedereen ineens massaal bezorgen, dus dat was lang niet meer zo succesvol als in maart. Nou ja en toen zag ik al die lege tafels, overal troep en toen dacht ik: dit moet anders.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.