Alphens raadsdebat over Castellum achter ’gesloten deuren’, wegens ontbreken livestreams online-debatten

Raadzaal van Alphen.
© archieffoto Taco van der Eb
Alphen aan den Rijn

Twee belangrijke raadscommissies in Alphen aan den Rijn waren donderdagavond niet te volgen voor pers en publiek. Ook vrijdag was het onmogelijk de debatten - onder meer over een miljoeneninvestering voor theater Castellum - te volgen.

Slechts één van de drie raadscommissies die donderdagavond op de agenda stonden was toen ook via een livestream te volgen. Dat was een vergadering met achttien insprekers, over een reeks verkeersplannen voor Hazerswoude-Dorp. Alle drie de vergaderingen vonden online plaats, via Teams.

Vergaderingen over de brandonveiligheid van theater Castellum (en een miljoeneninvestering om dat op te lossen), nieuwbouw van middelbare scholen in Alphen-stad en woningbouwplannen op het voormalige terrein van Avery Dennison in Hazerswoude-Rijndijk waren daardoor niet live te volgen.

De raadscommissie over verkeer in Hazerswoude-Dorp kwam voor de livestream in aanmerking omdat zich hier veel insprekers voor hadden gemeld. Maar liefst achttien Hazerswoudenaars maakten van de inspraakmogelijkheid gebruik, zodat de vergadering meer een hoorzitting was dan een debat. Het debat is verplaatst naar een extra raadscommissie op 17 december.

De griffie beloofde de opnames van de twee raadscommissies vrijdag alsnog op de website van de gemeente te plaatsen, maar vrijdag aan het eind van de middag was dat nog steeds niet gebeurd. Eerder op de dag verklaarde een medewerker dat er het nodige gemonteerd moest worden: ,,Er zitten wat schorsingen in die we eruit willen halen. Daarna zetten we de opnames online. We willen geenszins de indruk wekken dat we graag achter gesloten deuren vergaderen.’’

Diverse raadsleden zijn ongelukkig met de situatie en hebben inmiddels bij burgemeester en wethouders gevraagd om verbetering. ,,Dit is heel slordig’’, aldus VVD-raadslid Bas van Polanen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.