Warmondse galerie De Pomp brengt hommage aan drie overleden kunstenaars

Een werk van Aat van Rijn.
Warmond

Galerie De Pomp in Warmond staat met een expositie stil bij drie kunstenaars uit het dorp, die de afgelopen jaren zijn overleden: Fons Versluijs, Fred van Houten en Aat van Rijn.

Fons Versluijs (1947-2018) vervaardigde ooit praalwagens voor de Leidse 3-oktoberoptocht en schilderde reclameborden voor Leidse bioscopen. Met teken- en beeldhouwcursussen als bagage, maar vooral als autodidact, ging hij rond zijn veertigste aan de slag als zelfstandig kunstenaar. Hij maakte - vaak in opdracht - kleine en grote beelden in klei, gips en brons. In samenwerking met het Warmondse metaalbewerkingsbedrijf Heemskerk creëerde hij ook grote buitenkunstobjecten zoals de narcissenbol ’Moeder en kind’ op de rotonde nabij het NS-station in Voorhout.

Fred van Houten (1945-2019), geboren in Dordrecht, kwam in 1971 naar Warmond. Hij volgde de opleiding voor grafisch vormgever aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst en werkte bij een reclamebureau en later als zelfstandig ondernemer. Geïnspireerd door het werk van M. C. Escher maakte hij grafische voorstellingen van ’onmogelijke figuren’ en digitale ’optical illusions.’ Voor Warmondse verenigingen ontwierp hij posters en flyers.

Aat van Rijn (1948-2019) was een van de oprichters van de roemruchte jongerensociëteit Ut Sloepie in Warmond. Toen al liet hij zijn creatieve en kunstzinnige eigenschappen gelden met decoratieve muurschilderingen. Begin jaren zeventig verhuisde hij naar Italië, waar hij in Rimini een opleiding volgde aan de Grafische Academie. De onderwerpen en stijl van zijn schilderijen variëren van uiterst figuratief tot zeer abstract.

De expositie is te zien tot en met 6 januari. Galerie De Pomp is gevestigd aan de Dorpsstraat 38 in Warmond.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.