Premium

Na 21 maanden wasbare luiers, pardoes een eliminatie improvisatie bij mijn zindelijke peuter | column Kari van der Heide

Ik sta in de rij bij Dille & Kamille, met een houten, verpakkingsvrije groenteborstel (die ik niet gebruik om groenten mee te borstelen, maar om de badkamer mee schoon te maken met een ecologisch zelfmaakmengsel van soda, schoonmaakazijn en theeboomolie), als mijn 2-jarige een luide aankondiging doet. ,,Ik moet plassen!” Ze is sinds een maand of 8 zindelijk, na 21 maanden wasbare luiers en eliminatie communicatie.

Dat laatste klinkt wellicht als een ingewikkeld gesprek over ontlasting met je dreumes of baby, maar is in feite gewoon dat je je kind goed observeert en het op een po of plee zet als dat nodig is. Ook wasbare luiers klinken veel mensen ingewikkeld in de oren, of op z’n minst vies (want poep), maar niets is minder waar. Wasbare luiers zijn een uitkomst: geen rode billetjes, geen spuitluiers, geen doorlektoestanden (als je goede luiers koopt tenminste), nooit naar de winkel moeten rennen omdat de luiers op zijn, een kind dat vroeg zindelijk is, en last but not least: het is beter voor de planeet. Je bespaart er zo’n 22 kilo afval per maand mee. Oftewel: de plastic inhoud van de maag van 1 aangespoelde walvis. Best fijn.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.