Hoe goed is uw buurt of wijk geïsoleerd? Bekijk het op de kaart

Bouwlui isoleren de spouwmuur van een woning.
© Archieffoto ANP
Leiden

In Roomburg, de Pesthuiswijk en Cronestein zitten bewoners er warmpjes bij. In alledrie de buurten heeft meer dan 75 procent van de woningen een definitief energielabel A. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), geanalyseerd door de gemeente Leiden.

Een energielabel A wordt gegeven aan woningen die heel zuinig zijn. Ze zijn goed geïsoleerd en er wordt in sommige gevallen ook zelf energie opgewekt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. In Leiden heeft ongeveer de helft van de huizen een definitief energielabel.

In de binnenstad is nog veel winst te behalen. In de buurten Levendaal-Oost en Pancras-Oost heeft bijvoorbeeld slechts 2 procent van de huizen een definitief energielabel A.

Tekst loopt door onder de kaart

Voor sommige huizen in de binnenstad is isoleren ook best een opgave, zegt Rob Boerée, voorzitter van EnergiekLeiden en de Leidse Milieuraad en bestuurslid van Milieu Centraal. In de binnenstad staan bijvoorbeeld nog woningen zonder spouw, een open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur.

Leidse nieuwbouwwijken scoren volgens Boerée ’heel behoorlijk’ en ook wijken waarin veel woningen corporatiebezit zijn, doen het goed, zoals De Kooi. In die buurt heeft 62 procent van de huizen een definitief energielabel A, B of C. ,,Daar staan ook veel woningen die al wat ouder zijn, maar met investeringen kun je die dus toch naar een behoorlijk niveau halen”, aldus Boerée.

Individuele basis

Boerée zou graag zien dat deze stappen ook worden gezet in buurten als de Professorenwijk, de Burgemeesterswijk en de Vogelwijk, maar daar zijn de meeste woningen particulier bezit. ,,Daar zit een grote moeilijkheid. In dat soort wijken is er veel winst te behalen, maar het moet allemaal op individuele basis.”

Lees ook: Er is nog genoeg te isoleren voor de Leidse Merenwijk van het gas af kan, energiecoach Peter helpt zijn buren daarmee

Leiden zal een sprong moeten maken om de energietransitie te laten slagen, zegt Boerée. De rijksoverheid wil voor 2050 alle woningen van het aardgas af, en veel alternatieven voor aardgas vereisen goede isolatie. Bovendien: ,,Hoe meer je isoleert, hoe minder energie je natuurlijk nodig hebt.”

Label D of C

Het streven voor de binnenstad zou volgens hem energielabel D moeten zijn. ,,Dat is niet geweldig, maar ten opzichte van hoe het er nu voorstaat enorme winst.” Het zou betekenen dat in de Binnenstad-Zuid 38 procent van de huizen met een definitief energielabel beter geïsoleerd moet worden en in de Binnenstad-Noord 35 procent. Van meer dan de helft van de huizen in de binnenstad is het nog niet duidelijk hoe het ervoor staat met isolatie, deze huizen hebben nog geen definitief energielabel.

De andere wijken in Leiden zou Boerée minimaal op een energielabel C willen zien, of dicht tegen label B aan. Van alle woningen met een geregistreerd label in Leiden heeft 40 procent op dit moment een energielabel D of lager.

Lees hier meer artikelen over wonen

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.