Inbrekers juwelier Siebel in Donkersteeg uitgebreid gefilmd terwijl ze de winkel leegroven waarna ze door de aanstormende politie worden gepakt [video]

© Foto’s Toon van der Poel
Leiden

Twee Amsterdamse inbrekers die op hun gemakje juwelier Siebel in de Donkersteeg in Leiden leegroven, zijn in de nacht van zondag op maandag door de politie gesnapt dankzij oplettend optreden van een filmende overbuur.

Op de beelden die vanuit een woning aan de overkant van de juwelier zijn gemaakt, is te zien dat één van de mannen onder het rolluik naar binnen kruipt.

Het rolluik staat een stukje open en lijkt open te zijn gewrikt met een soort koevoet. Daarna is bijna een minuut lang het geluid te horen van glas dat kapot wordt geslagen.

Waarschijnlijk slaan de mannen in de zaak vitrines aan gort om ze leeg te roven. Boven de juwelier gaat een wit alarmlicht af en er is geluid van een alarm te horen. In de zaak is een wit lichtschijnsel te zien van een zaklamp of telefoon.

Hoodies

Na twee minuten komen er twee jonge mannen naar buiten gekropen. Ze hebben hun hoodies over hun hoofd getrokken en zijn niet te herkennen.

Ze hebben beiden grote sporttassen bij zich, die goed gevuld lijken. Een van de mannen knoopt iets vast in de tas, terwijl de ander alvast naar zijn fiets loopt die verderop staat.

Daarna komt er uit het niets met enorme snelheid een politieauto met zwaailicht aan door de Donkersteeg. De lopende man wordt geraakt door de auto, belandt op de grond en wordt direct aangehouden. Hoe het de ander vergaat, is op de beelden niet te zien, wel dat een andere agent achter hem aan rent.

Aanhouding

De politie meldt dat een getuige maandagmorgen rond vijf uur de politie tipte over de inbraak. ,,De agenten waren snel ter plaatse. Na onderzoek bleek het rolluik geforceerd te zijn en binnen in de winkel trof men een enorme ravage aan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Er zijn diverse sieraden buitgemaakt. Kort daarna hielden agenten in de omgeving van de juwelier twee verdachten aan. Ook werd een tas met de buit bij de verdachten aangetroffen. Het gaat om twee mannen van 23 en 26 jaar uit Amsterdam. De mannen zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.”

Dat de ravage groot is, is te zien op foto’s die maandagmorgen zijn gemaakt door fotograaf Toon van der Poel. Werklieden waren druk bezig om de ravage te herstellen.

Personeel van juwelier Siebel geeft geen commentaar en verwijst door naar het hoofdkantoor.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.