Kerstdiner om nooit te vergeten: Noordwijkse koks koken feestmaal voor de Voedselbank

Marcel van Lier wordt gefilmd bij het bereiden van het hoofdgerecht.
© Foto’s Taco van der Eb
De koks brengen de kerstpakketen naar de gereedstaande touringcar
© Taco van der Eb
Het hoofdgerecht.
© Taco van der Eb
1/3
Noordwijk

,,De kalfssukade bak ik nog even door want daar wordt ie lekker krokant van.’’ Marcel van Lier, sterrenkok van Latour - Grand Hotel Huis ter Duin biedt een kijkje in zijn keuken. Hij doet het graag, want daar wordt het kerstdiner alleen maar beter van.

Op de dag dat de Noordwijkse hotels en restaurants de gevolgen van de coronalockdown verwerken, is de keuken van Latour gewoon in gebruik. Chef-kok Van Lier is bezig met het bereiden van het hoofdgerecht van het Noordwijks Kerstdiner.

Deze bijzondere maaltijd voor gezinnen die afhankelijk zijn van de steun van de Voedselbank is een initiatief van de Noordwijkse Ondernemers Vereniging (NOV) en de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Een videocamera volgt nauwgezet de handelingen van Van Lier, zodat niet alleen de cliënten van de Voedselbank ervan genieten, maar iedereen het Noordwijks Kerstdiner thuis voor familie kan bereiden.

Camera

Om beurten verschijnen de vijf koks voor de camera om de kijker van de instructievideo’s stap voor stap te begeleiden. Zo nemen Nico Tetteroo (Hof van Holland) en René Oudshoorn (Onder de Linde) het voorgerecht voor hun rekening, is het tussengerecht van de hand van Klaas van Winsen (Just One Chef) en sluit Niels Zentveld (Het Wapen van Noordwijkerhout) na het hoofdgerecht van Van Lier af met het dessert.

,,Ik was gelijk positief’’, zegt Tetteroo over de vraag van Nico Stokman en Karen Snellink om mee te doen. Hoewel het plan is bedacht door Pieter van der Geest, het jongste NOV-bestuurslid, zorgen Stokman en Snellink ervoor dat alles achter de schermen gesmeerd verloopt.

Het enthousiasme wordt breed gedeeld. ,,We hebben onderling de gangen verdeeld en naar de gerechten gekeken, zodat we niet dezelfde producten zouden gebruiken. Iedere kok heeft wel zijn eigen stijl, zodat we eigenlijk na een gesprek al klaar waren’’, aldus Zentveld.

Kerstpakketten

De keuken van Latour fungeert deze dinsdag even als opnamestudio. Maar er worden ook beelden geschoten van koks die de kerstpakketten in de touringcar van Beuk zetten. Het lijkt bijna op een Noordwijkse ’feelgoodcommercial’, waar toch vooral die grote frisdrankfabrikant om bekend staat.

Toch speelt de hele operatie zich pas op 22 december af. Dan duiken de vijf koks de ruime banquetingkeuken van Huis ter Duin in om daadwerkelijk aan de slag te gaan voor de meer dan honderd personen. Zij krijgen een kerstdiner om nooit te vergeten, want het is in Noordwijk nog niet eerder voorgekomen dat twee uitersten - sterrenkoks en de Voedselbank - zo met elkaar in contact zijn gebracht.

Maar ook de lokale ondernemers profiteren mee, want de benodigde ingrediënten zijn bij Noordwijkse bedrijven ingekocht. Stokman: ,,Omdat alle gerechten voor vier personen zijn opgesteld, is eerst uitgerekend wat we totaal nodig hebben. Daarna worden de maaltijden afhankelijk van de gezinsgrootte geschikt gemaakt voor een, twee of meer personen. Voor vegetariërs wordt een apart gerecht gemaakt en al het vlees is halal.’’

Daarnaast is ook rekening gehouden met het feit dat de spullen voor de thuiskoks makkelijk te verkrijgen zijn. ,,We wilden het gerecht voor hen eenvoudig houden’’, zegt Van Lier.

Gezamenlijk

Voor de vijf koks is het ook bijzonder dat zij op de 22e gezamenlijk aan de slag gaan. ,,De horecawereld mag dan klein zijn, maar het is niet zo vaak dat we elkaar eens rustig spreken’’, zegt Tetteroo.

Van Lier geeft intussen in zijn eigen keuken de laatste aanwijzingen voor de instructievideo over het hoofdgerecht. ,,Nu nog een beetje nazouten en napeperen.’’ Toch heeft zijn belangrijkste tip niets te maken met hoelang iets op het vuur moet staan, of hoeveel knolselderij er nodig is. ,,Alles draait om de voorbereiding. Ga niet pas op kerstdag aan de slag, maar zorg dat je alles twee dagen van tevoren klaar hebt. Dan heb je namelijk geen stress met kerst’’, aldus Van Lier.

Verrassing

Dat de chef-koks van vijf vooraanstaande restaurants de keuken induiken om een uniek kerstdiner te maken, noemt Aly Alders ’een bijzondere verrassing’.

Alders is voorzitter van de plaatselijke Voedselbank die sinds de gemeentelijke fusie twee vestigingen heeft, een in Noordwijkerhout en een in Noordwijk. Van daaruit worden gezinnen ondersteund die het even minder hebben.

In coronatijd zijn dat er iets meer dan normaal. Het aantal klanten is met een kleine tien procent toegenomen, laat Alders weten. Gelijktijdig spelen de supermarkten steeds beter in op de behoefte van hun bezoekers waardoor er minder producten worden verspild. ,,Dat waarderen we, want ook wij willen dat tegengaan, maar ons doel is ook om kwetsbare groepen van goed voedsel te voorzien. Als er dan minder bij de supermarkten overblijft, betekent het dat er andere acties nodig zijn om voedsel binnen te krijgen.’’

Hulp

In de Bollenstreek valt de stijging van het aantal cliënten en het gebrek aan goed voedsel nog mee, maar in grote steden raken de schappen van de Voedselbanken wel leger, weet Alders. Toch is ze enorm blij met de hulp van de Noordwijkse ondernemers en de inzet van de plaatselijke horeca. Ze neemt in Huis ter Duin dan ook even de tijd om iedereen aan te spreken die een rol speelt bij het ’Groots Hartverwarmend Noordwijks Kerstdiner’ zoals het officieel heet.

,,Een prachtig mooi initiatief en bijzonder dat vooral in deze tijd chef-koks bereid zijn om zoiets samen te stellen. De mensen krijgen daardoor een feestelijke kerst’’, zegt Alders.

Stephan Stokkermans, directeur van Huis ter Duin en voorman van de plaatselijke horeca-afdeling hoort het met plezier aan. ,,Maar hier krijgen wij ook energie van. Het is een win-winsituatie voor iedereen. Als je ziet hoeveel koks hier enthousiast op hebben gereageerd, dan hadden we nog wel tien gangen kunnen maken.’’ Iets voor volgend jaar? Stokkermans: ,,Misschien is er wel een mooie traditie geboren.’’

Gerechten

Het Noordwijks Kerstdiner is ook thuis te bereiden. Instructievideo’s en beschrijving van de benodigde ingrediënten zijn op de website www.novnoordwijk.nl in te zien. Het diner bestaat uit de volgende vier gangen:

Voorgerecht: salade van gepofte Frieslander aardappel met frenchdressing, gekonfijte eendenbout en rucola.

Tussengerecht: bouillon van champignons met een krokant dakje.

Hoofdgerecht: kalfssukade met romige kalfsjus, puree van knolselderij en gebakken spatzli.

Dessert: cheesecake met speculaas, witte chocolade en amarena kersen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.