Leiden in negen inwonersprofielen: wie wonen er in uw buurt? Bekijk het op de kaart

In de Havenwijk-Zuid zijn inwonersgroepen relatief gelijk verdeeld. Aan de linkerkrant van de Herengracht staan corporatiehuizen, aan de rechterkant koophuizen.© Foto Hielco Kuipers

Nina Eshuis
Leiden

In de Fortuinwijk-Zuid vind je vooral gepensioneerden, in de Pesthuiswijk wonen bijna alleen maar studenten en starters en de Havenwijk-Zuid is een buurt in balans. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor elke buurt in Leiden een overzicht gemaakt met de verdeling van inwoners.

Zijn uw buurtgenoten vooral studenten, zelfstandig ondernemers of bijstandsontvangers? In de binnenstad wonen voornamelijk studenten en starters, en in Merenwijk-Centrum, Fortuinwijk-Zuid en de Gasthuiswijk wonen met name gepensioneerden. In De Kooi en het Noorderkwartier woont de hoogste concentratie werknemers in een corporatiewoning. Dit blijkt allemaal uit een analyse van het CBS, dat op verzoek van de gemeente Leiden negen verschillende ‘inwonersprofielen’ maakte.

Tekst loopt door onder de kaart

Het CBS heeft Leidenaren opgedeeld in negen groepen. Dit heeft het bureau gedaan door verschillende cijfers uit 2017 over inwoners van Leiden en hoe zij wonen, met elkaar te combineren. Samen geven die groepen volgens het CBS ‘een gedetailleerd beeld van de verscheidenheid aan Leidenaren’. De negen profielen zijn: thuiswonende jongere, uitwonende student, starter met huurwoning in vrije sector, werknemer met corporatiewoning, welvarende werknemer met eigen woning, zelfstandig ondernemer, bijstandsontvanger, uitkeringsontvanger of afhankelijk van inkomen partner, gepensioneerde.

Lees ook: Bijna de helft van alle inwoners in de Fortuinwijk-Zuid is gepensioneerd. Janneke (80) is er één van

De Fortuinwijk-Zuid is een grijze buurt. Maar liefst 38 procent van de inwoners in deze buurt is gepensioneerd. Na deze groep wonen er vooral werknemers met een eigen woning (30 procent). Janneke Palma (80) woont al dertien jaar in de Apollotoren. ,,Net zo lang als de toren er is.”

Lees ook: Mandy (24) en Robin (25) zijn in coronatijd naar de Pesthuiswijk verhuisd. ’We hebben nog niet veel contact met de buurt, daar hoopten we wel op’

Van alle inwoners van de Pesthuiswijk, is 80 procent student of starter. Mandy (24) en Robin (25) horen daar sinds kort ook bij. In mei zijn ze verhuisd vanuit Leiderdorp. ,,We dachten: weet je, dit zijn onze laatste jonge jaren. Laten we nog even in het centrum gaan wonen.”

Lees ook: Rachid (42) komt nog elke dag in de Havenwijk-Zuid, ook al woont hij in Oegstgeest. ’Ik beschouw dit nog steeds als mijn buurt’

De Havenwijk-Zuid is een van de meest evenwichtige buurten in Leiden als het op de verdeling van groepen inwoners aankomt. Zo’n 20 procent van de inwoners is student, 16 procent is werknemer en woont in een huurhuis van een woningcorporatie, 13 procent is starter met een woning in de vrije sector. Rachid woonde er 30 jaar, nu bezoekt hij nog elke dag zijn moeder. ,,Ik zou hier wel weer willen wonen. Maar het is duur hoor, heel duur.”

Lees hier meer artikelen over wonen

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Leids Mediafonds.

Inwonersgroepen

Het CBS heeft Leidenaren opgedeeld in negen groepen. Dit heeft het bureau gedaan door verschillende cijfers uit 2017 over inwoners van Leiden en hoe zij wonen, met elkaar te combineren. Samen geven die groepen volgens het CBS ’een gedetailleerd beeld van de verscheidenheid aan Leidenaren’. De negen profielen zijn: thuiswonende jongere, uitwonende student, starter met huurwoning in vrije sector, werknemer met corporatiewoning, welvarende werknemer met eigen woning, zelfstandig ondernemer, bijstandsontvanger, uitkeringsontvanger of afhankelijk van inkomen partner, gepensioneerde.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.