Leidenaars verhuizen vooral naar Den Haag. Ook Isadora (24): ’We zijn een soort community’

Isadora Kuiper: ,,Elke donderdag als ik op het station sta denk ik: het was echt zo leuk hier.’’
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Tussen Leiden en Den Haag is veel verhuisverkeer. Van alle nieuwe inwoners die Leiden in 2018 kreeg, kwamen de meesten uit Den Haag. En andersom: van alle Leidenaars die in 2018 verhuisden, gingen de meesten naar de Hofstad. Isadora Kuiper was een van hen.

Ze had het allemaal wel een beetje gezien in Leiden, zo aan het einde van haar studietijd. Met drie vriendinnen woonde Isadora Kuiper (24) in de Herenstraat. „Dat was heel gezellig, maar het huis was wel behoorlijk vies en slecht onderhouden. Leiden is leuk hoor, qua sfeer en zo. Maar net iets te klein.”

Veel vriendinnen trokken naar Den Haag, al vier meiden uit haar jaarclub van studentenvereniging Augustinus woonden er inmiddels. Den Haag, waarom niet? Al bij het eerste huis dat Kuiper bezichtigde was het raak. Haar ouders wilden wel garant staan voor de huur. Nu woont ze samen met twee vriendinnen in het Haagse Valkenboskwartier.

Kuiper is niet de enige jonge Leidse die naar Den Haag verhuisde. Sterker nog, Den Haag is de meest populaire gemeente voor Leidenaars om naartoe te verhuizen. Dat blijkt uit cijfers uit 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd kwamen in 2018 ook de meeste nieuwe inwoners van Leiden uit Den Haag. Vanuit Den Haag bekeken is het verband minder sterk. Van alle Hagenaars die in 2018 verhuisden, ging bijvoorbeeld slechts 3 procent in Leiden wonen.

Tekst loopt door onder de kaart

Binnen een maand

Het viel Kuiper mee om een woonplek te vinden in Den Haag. „Een paar vriendinnen van me wonen alleen, van hen hoor ik ook dat het in Den Haag makkelijker was om iets te vinden in vergelijking met Leiden. De meesten hebben binnen een maand iets gevonden in een leuke wijk, in een mooi huis met een goede prijs. En mijn vriendinnen in Leiden zeggen allemaal: het is superduur en er komt bijna nooit iets moois vrij. In Leiden zijn de huizen vaak ook net iets minder goed onderhouden.”

Uit cijfers van huurwebsite Pararius blijkt ook dat de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Den Haag lager ligt dan in Leiden. In de Hofstad betaalde je in juni 2020 gemiddeld 16,20 euro per maand per vierkante meter, net onder het landelijke gemiddelde van 16,70 euro. In Leiden ligt dit bedrag op 17,80. In Amsterdam is de huurprijs per vierkante meter het hoogst, daar betaal je gemiddeld 23,10 euro per maand.

Tekst loopt door onder de grafiek

Ook voor Leidse koopwoningen betaal je gemiddeld iets meer per vierkante meter: 3.590 euro, wijzen cijfers van Huizenzoeker uit september 2020 uit. In Den Haag ben je ongeveer honderd euro per vierkante meter goedkoper uit. Makelaars zien trouwens dat Amsterdammers en Leiderdorpers de meeste Leidse huizen kopen. Op een derde plek staat Den Haag, blijkt uit cijfers van de NVM.

Even wennen

Het was voor Kuiper wel even wennen, de stap van Leiden naar Den Haag. „Leiden was de eerste stad waar ik ging wonen toen ik wegging uit Hoofddorp, waar mijn ouders wonen. Ik ken die stad op mijn duimpje. Nu moet ik steeds opzoeken hoe ik het beste kan fietsen. En het is ook wel echt groter dan Leiden. Ik fiets nu bijvoorbeeld bijna twintig minuten naar het station.” Sinds oktober woont Kuiper in Den Haag, dus ze heeft ze stad nog niet in volle glorie kunnen ontdekken. „Sinds wij er wonen, is alles weer in lockdown. Ik heb nog niet echt leuke dingen kunnen doen.”

Lees ook: Leiden in negen inwonersprofielen: wie wonen er in uw buurt? Bekijk het op de kaart

Leiden is wel ’degelijker’ dan Den Haag, merkt Kuiper. Laatst zat ze op de fiets en sneed ze iemand af, toen kreeg ze meteen een nare ziekte naar haar hoofd geslingerd. „Dat zou in Leiden nooit gebeuren, zoiets heb ik daar nog nooit meegemaakt.”

Community

Gelukkig hoeft Kuiper haar vrienden uit Leiden in Den Haag niet te missen. Ze heeft in haar nieuwe woonplaats zelfs nog geen nieuwe mensen leren kennen. Alle Hagenaars die ze ziet, kent ze uit haar studententijd in Leiden. „We zijn een soort community”, lacht ze. „De mensen die ik vanuit Leiden ken en die nu ook in Den Haag wonen, spreek ik nu veel mee af. Je zoekt elkaar toch op.”

Eens per week komt Kuiper nog in Leiden, vanwege haar werk. Ze begeleidt kinderen met een psychische stoornis. „Elke donderdag als ik op het station sta denk ik: het was echt zo leuk hier. Leiden is zo’n mooie stad, ik heb er zo genoten. Ik mis Leiden wel, maar ik mis het steeds iets minder.”

Verhuisstromen

Het CBS analyseerde in opdracht van de gemeente Leiden de verhuisbewegingen naar en vanuit Leiden in de jaren 2017 en 2018. Alleen volwassenen boven de 18 zijn in de cijfers meegenomen.

In 2018 verhuisden er 6005 volwassenen binnen Nederland naar Leiden. Driekwart was tussen de 18 en 29 jaar oud. De meesten kwamen uit Den Haag, Amsterdam en Leiderdorp. 2400 van die nieuwe Leidenaars waren student, zij kwamen vooral uit Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Er trokken 230 mensen met een jonge gezin naar Leiden, hiervan kwam maar liefst 23,7 procent uit Amsterdam. Er kwamen in 2018 260 nieuwe 65-plussers wonen, zij kwamen vooral uit Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten.

Er verhuisden in 2018 6240 volwassenen uit Leiden naar een andere Nederlandse gemeente. Daarvan was meer dan de helft tussen de 18 en 29. De meesten gingen naar Den Haag, Amsterdam en Leiderdorp. 1740 studenten verhuisden uit Leiden in 2018, 34 procent van hen ging naar Den Haag of Amsterdam. In 2018 trokken 405 personen met jonge kinderen weg uit Leiden, 35 procent van hen ging naar Leiderdorp of Oegstgeest.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Leids Mediafonds.

Lees hier meer verhalen van ons onderzoeksproject de Woonitor

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.