Rechter: schuldeisers mogen coronabonus van zorgmedewerkers innen

Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
© foto ANP/bart maat
Alkmaar

Schuldeisers mogen beslag leggen op de coronabonus van 1.000 euro die zorgmedewerkers hebben ontvangen. Dat heeft de voorzieningsrechter van de rechtbank Noord-Holland dinsdag besloten in een kort geding.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) legde de vraag aan de rechter voor omdat er verschillend over gedacht werd.

De rechter liet dinsdag weten dat wanneer beslag is gelegd op het inkomen van een zorgmedewerker, het extraatje van 1.000 euro hier niet onder valt. Er moet apart beslag op de zorgbonus gelegd worden door de schuldeiser, aldus de rechter. Maar het geld innemen mag wettelijk gezien dus wel. De rechter kwam onder meer tot dit besluit omdat een meerderheid van de Tweede Kamer tegen een beslagverbod is.

De schuldeiser moet zelf de afweging maken om de zorgbonus te innen. Het is volgens de rechter goed mogelijk dat een schuldeiser hier van afziet, ’uit respect en waardering voor de zorg die in deze moeilijke tijden door de schuldenaar is verleend en waarschijnlijk nog wordt verleend’.

Het is de vraag of veel schuldeisers de coronabonus zullen innen. Onder meer de Belastingdienst heeft aangegeven geen beslag te leggen op de zorgbonus.

De coronabonus van 1.000 euro is een extraatje voor medewerkers in de zorg. Medewerkers die bijvoorbeeld op covid-afdelingen van het ziekenhuis werken of door de pandemie extra overuren gemaakt hebben kregen deze bonus bovenop hun salaris.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.