Lady Gaga zingt volkslied bij inauguratie Joe Biden

De popartieste en actrice Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied tijdens de inauguratie van president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris op 20 januari. De feestcommissie heeft tegenover het vaktijdschrift Variety bevestigd dat de in New York als Stefani Joanne Angelina Germanotta geboren artiest 'The Star Spangled Banner' ten gehore zal brengen.

Het volkslied gebaseerd op een patriottisch gedicht uit 1814 en een destijds bekende Britse melodie werd al aan het begin van de 19e eeuw snel bekend. Het is sinds 1931 officieel het volkslied.

Onder de andere 'bekende Amerikanen' tijdens de ceremonie is voor zover bekend ook actrice Jennifer Lopez. De gebruikelijke plechtigheden zijn voor een groot deel geschrapt. Het wordt vooral een evenement op internet als gevolg van de vrees voor het coronavirus. Zo wordt er "een virtuele parade" getoond.

Een brandweervrouw, Andrea Hall, zal de ceremonie voorgaan van de 'Belofte van Trouw' aan de vlag en de republiek van de VS. Twee geestelijken die oude vrienden van Biden zijn, spelen ook een prominente rol bij de eedaflegging. Het zijn predikant Silvester Beaman van een Afro-Amerikaanse kerk in Wilmington (de Afrikaanse Methodistische Episcopale Kerk) en de jezuïet priester Leo O'Donovan. De plechtigheid begint naar verwachting op 17.30 uur onze tijd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.