Leidse huurprijzen in acht jaar niet zo hard gedaald

Gemiddeld betalen nieuwe huurders in Leiden nu 16,90 per vierkante meter per maand.
© Archieffoto ANP
Leiden

De huurprijzen in Leiden zijn in acht jaar niet zo sterk gedaald. Per vierkante meter betaal je op dit moment gemiddeld 16,90 euro in de maand, een jaar geleden was dat nog 18,10 euro. Dat is een daling van bijna 7 procent.

Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De huurprijzen in Leiden zijn harder naar beneden gegaan dan het landelijk gemiddelde: in heel Nederland daalde de gemiddelde prijs per vierkante meter met 4 procent. Ook dat is de grootste afname van de afgelopen acht jaar.

Tekst loopt door onder de grafiek

De huurprijzen zijn niet lager dan in 2012. Begin dat jaar was de gemiddelde prijs per vierkante meter in Leiden nog 13,80. Het allerhoogst waren de huurprijzen begin 2019, toen legden huurders gemiddeld 18,20 neer.

Stijging in Flevoland

In de hele provincie Zuid-Holland nam de gemiddelde huurprijs met ruim 3 procent af. Nieuwe huurders betalen gemiddeld 15,60 euro per vierkante meter huurhuis. In de provincie Drenthe zijn de prijzen het hardste gekelderd, daar betalen huurders gemiddeld 7,4 procent minder.

In Flevoland steeg de huurprijs voor nieuwe huurder juist: met meer dan 5 procent. Ook in twee steden was er sprake van een forse stijging: in Almere betaal je bijna 10 procent meer dan een jaar geleden, in Tilburg zelfs meer dan 12 procent.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.