Noordwijkse en Katwijkse initiatieven genomineerd voor Eneco Luchterduinen Fonds

Ter compensatie voor de aanleg van windmolenpark Luchterduinen deelt energiemaatschappij Eneco elke twee jaar geld uit in de kustgemeenten voor ’duurzame initiatieven’.
© Archieffoto
Duin- en Bollenstreek

Een vakjury heeft vijftien initiatieven genomineerd die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage uit het Eneco Luchterduinen Fonds. Twaalf daarvan komen uit de Duin- en Bollenstreek, de andere drie uit Zandvoort, Bloemendaal en Overveen.

Ter compensatie voor de aanleg van windmolenpark Luchterduinen voor de kust deelt de energiemaatschappij tweejaarlijks geld uit aan verenigingen en organisaties, bedoeld om de kustgemeenten milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken.

Zo wenst de Katwijkse reddingsbrigade duurzame energie, terwijl de Oranjevereniging uit Katwijk aan de Rijn hun pand energieneutraal wil maken met behulp van zonnepanelen. De Ontmoetingskerk, RTV Katwijk en de Katwijkse Zeeverkenners hebben datzelfde doel.

De KNRM komt in actie voor duurzame hulpverlening op zee en de Noordwijkse reddingsbrigade wil het fonds inzetten voor de aanschaf van een elektrisch ’rescue-board’ om zich beter te wapenen tegen de sterke zeestroming.

Het jaarlijks terugkerende Haringrock wil voor honderd procent duurzame energie gaan tijdens het gratis muziekfestival. Twee jaar geleden gebruikte organisator Ton Frissen een bijdrage van 22.000 euro uit het Luchterduinen Fonds om in één klap de plastic bekertjes af te schaffen.

Stichting Coast Busters, een burgerinitiatief uit Katwijk en omgeving, kan een bijdrage naar eigen zeggen goed gebruiken in strijd voor een plasticvrije zee. De Dierenhoeve in Noordwijkerhout wenst een groen dak en de stichting Kurt Carlsen uit Noordwijk wil de bijdrage benutten voor de totstandkoming van een ’Reddingsmuseum’.

Via de website www.eneco.nl/campagnes/luchterduinen-fonds/ kunnen inwoners van de kustgemeenten tot en met 11 februari stemmen op hun favoriete initiatief. Een jury weegt de uitslag van die stemming zwaar mee bij het verdelen van het ditmaal niet bekendgemaakte totaalbedrag. Elk initiatief kan maximaal 30.000 euro ontvangen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.