Bewegend Verleden: het plan voor de Leidse Aalmarkt, 2002 [video]

Interview met Leids wethouder Alexander Pechtold (links).

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: wethouders over het grootse plan voor de Aalmarkt in Leiden in 2002.

Iets dat ook lang geleden lijkt: nieuwjaarsrecepties. Door corona hebben we ze dit jaar niet gehad.

Normaal gesproken struikel je er over in januari. Iedere instelling houdt er wel een. En zeker de gemeente.

Erfgoed Leiden beschikt over video’s van de de Leidse Video en Smalfilm Liga. Die besloot het jaar 2002 vast te leggen in diverse producties. Zo zijn ze 8 januari 2002 bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Wethouder Melanie Schultz van Haegen (de latere staatssecretaris en minister) en wethouder Alexander Pechtold (de latere partijleider van D66 en minister) worden voor de camera gehaald.

Ze verdedigen het omstreden plan voor vernieuwing van de Aalmarkt in Leiden (de inmiddels opgeheven website www.aalmarkt.nl: dit is de tekst van 20 januari 2002).

(Tekst loopt door onder de video)

Het afbreken van de Aalmarktschool, de aanleg van de nieuwe brug en steeg en maken van het nieuwe plein valt in Leiden niet in goede aarde.

Het Aalmarktproject is echter heel belangrijk, aldus Schultz van Haegen voor de microfoon. ,,Leidenaren willen meer nieuwe kwaliteitswinkels en lokale ondernemers hebben behoefte aan veel meer ruimte.”

Pechtold: ,,Het gebied heeft echt een opknapbeurt nodig, met architecteur van vandaag.”

Ruim een week na het interview op de nieuwjaarsreceptie sneuvelt het hele plan: Leidsch Dagblad 18 januari 2002: Leiden trekt plan voor Aalmarkt in

Lees ook uit 2017: Aalmarktplan: een kwart eeuw passen en meten

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

De Leidse wethouder Melanie Schultz van Haegen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.