Hoe ver weg zijn de huisartsen, basisscholen en cafés in uw buurt? Bekijk het op de kaart

Jumbo aan het Diamantplein.© Archieffoto Hielco Kuipers

Nina Eshuis
Leiden

Voor veel Leidenaars ligt de huisarts op minder dan een kilometer lopen, en in de Burgemeesterswijk kun je gemiddeld kiezen tussen negen kinderdagverblijven binnen een straal van een kilometer.

Dat wijzen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit. Dat bureau houdt voor elke gemeente in Nederland de gemiddelde afstand naar verschillende voorzieningen bij zoals de huisarts, de supermarkt en het kinderdagverblijf. In een compacte stad als Leiden zijn die plekken nooit echt ver weg, maar tussen buurten bestaan er wel degelijk verschillen.

Neem bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk. Op twee buurten na is de gemiddelde afstand naar de huisarts in Leiden minder dan één kilometer. Alleen in de wijken Leeuwenhoek (het westelijke deel van het Bio Science Park) en Oostvliet (het zuidelijkste deel van Leiden onder De Vliet) is de huisarts verder weg. Vanuit Leeuwenhoek reis je anderhalve kilometer voor een huisartsbezoek, vanuit Oostvliet twee.

Tekst loopt door onder de kaart

In het zuidelijke deel van de binnenstad en in een paar buurten daaronder zijn de meeste huisartsen binnen een straal van duizend meter te vinden. Tuinstadwijk en Levendaal-West spannen de kroon: als je daar woont, kun je gemiddeld uit zo’n negen huisartsen kiezen op een kilometer afstand. Bewoners van de Merenwijk hebben minder keus: daar vind je rond de één of twee huisartsen.

500 meter tot huisarts

Vergeleken met Zwolle, Zoetermeer, Maastricht en Haarlem, steden met ongeveer evenveel inwoners als Leiden, telt Leiden de meeste huisartsen binnen een kilometer (3,3 gemiddeld), ook is de afstand naar de huisarts het laagste (500 meter).

Ook specialistische zorg is in Leiden niet ver weg met drie ziekenhuizen in de omgeving. Vergeleken met de andere steden springt de bereikbaarheid van ziekenhuizen in Leiden eruit. Inwoners van Zwolle, Zoetermeer en Maastricht hebben soms niet eens één ziekenhuis binnen vijf kilometer. Veel Leidenaars hebben er zelfs drie. Ook de gemiddelde afstand tot een ziekenhuis is met 2.600 meter in Leiden erg laag, vooral vergeleken met het landelijke gemiddelde van 7.100 meter.

Tekst loopt door onder de kaart

Ouders van jonge kinderen opgelet: het Stationskwartier, het Houtkwartier, de Rijndijkbuurt en de Burgemeester- en Professorenwijk tellen de meeste kinderdagverblijven op minder dan een kilometer afstand. Gemiddeld zijn het er in die buurten wel acht of negen.

Tekst loopt door onder de kaart

Ten zuiden van de binnenstad zijn de meeste basisscholen op loopafstand: buurten als Tuinstadwijk en de Professorenwijk tellen er ongeveer drie binnen de kilometer. Ook de Merenwijk valt op: waar het noorden van de wijk maar weinig kinderdagverblijven heeft op een kilometer afstand, zijn er wel twee of soms drie basisscholen in de buurt.

Tekst loopt door onder de kaart

De dichtstbijzijnde basisschool is in bijna alle Leidse wijken minder dan een kilometer verderop. Alleen in Oostvliet, Leeuwenhoek, Havenwijk-Zuid, de Waard, Waardeiland en in Roomburg is de gemiddelde afstand naar een basisschool iets verder weg.

Zestig cafés in de buurt

In sommige Leidse buurten is de dichtstbijzijnde supermarkt meer dan een kilometer verderop. In het Houtkwartier en de Pesthuiswijk bijvoorbeeld, twee buurten ten noorden van het station, maar ook in de Lammenschansdriehoek.

Tekst loopt door onder de kaart

In de Lammenschansdriehoek is het café gemiddeld 400 meter dichter bij dan de supermarkt. Wat betreft cafés zijn de cijfers niet verrassend: veruit de meeste zitten in de binnenstad. Daar zijn er in de buurt gemiddeld soms wel vijftig of zestig cafés te vinden in een straal van één kilometer. Buiten de binnenstad is een biertje een stuk verder weg. In de Stevenshof is het gemiddeld twee kilometer naar de dichtstbijzijnde kroeg. Ook in het noorden van de Merenwijk gaat de gemiddelde afstand naar een café richting de twee kilometer.

Tekst loopt door onder de kaart

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Leids Mediafonds.

Lees hier meer verhalen van ons onderzoeksproject de Woonitor

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.