Stichting Dodenherdenking vraagt Debby Petter en Youp van ’t Hek voor herdenkingsrede in Pieterskerk

Voorafgaand aan de Dodenherdenking bij het Bevrijdingsmonument is er altijd een herdenking in de Pieterskerk. Afgelopen jaar was die online, komend jaar is de uitvoering onzeker.

Voorafgaand aan de Dodenherdenking bij het Bevrijdingsmonument is er altijd een herdenking in de Pieterskerk. Afgelopen jaar was die online, komend jaar is de uitvoering onzeker.© Archieffoto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Cabaretier Youp van ’t Hek en schrijfster Debby Petter spreken op 4 mei de jaarlijkse herdenkingsrede uit tijdens de dodenherdenking in Leiden. Hoe dat exact in zijn werk gaat, weet de stichting Dodenherdenking Leiden nog niet precies, zegt voorzitter Ton Kohlbeck. ,,Dat hangt af van de dan vigerende coronamaatregelen.’’

Jaarlijks zijn er in Leiden op 4 mei op drie plekken herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. Een traditioneel onderdeel daarvan is een herdenkingsrede in de Pieterskerk, die voorafgaand aan de kranslegging bij Molen de Valk wordt uitgesproken. Afgelopen jaar werd de toespraak gehouden door burgemeester Henri Lenferink, door de coronacrisis gedwongen moest dat online in een vrijwel lege kerk.

(Tekst gaat door onder filmpje)

Voor komende herdenking heeft de stichting schrijver en actrice Debby Petter (64) op het oog, die samen met haar echtgenoot Youp van ’t Hek de rede houdt. Dat gebeurt zeker in de Pieterskerk, maar of de toespraak vooraf wordt opgenomen of live gehouden, is nog onbekend. Ook is onduidelijk of hierbij publiek welkom is.

Debby Peter publiceerde in 2009 het boek ’Ik ben er nog’, over haar moeder die als enige van een joods gezin de Tweede Wereldoorlog overleefde. Ze maakte daarna een toneelbewerking van haar boek, die ze meer dan honderd keer speelde.

Behalve de kranslegging bij het Bevrijdingsmonument bij Molen De Valk zijn er op deavond van 4 mei nog twee herdenkingen in Leiden, bij het Haagsche Schouw en bij monument de Naald in De Kooi. Ze worden allemaal uitgezonden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.