Italië versoepelt maatregelen, attracties in Rome weer open

In Rome hebben maandag toeristische attracties zoals het Colosseum en het Pantheon hun deuren weer geopend. In een groot deel van het land, waaronder de hoofdstad, mogen inwoners weer naar andere regio’s met een relatief lage infectiegraad. Daar mogen restaurants en cafés overdag ook weer klanten bedienen. Naar schatting bijna 300.000 van deze horecatenten - iets meer dan 80 procent van het totaal - kunnen daarvan profiteren.

Ook de Sixtijnse Kapel en het Vaticaanmuseum zijn weer open voor bezoekers, na een sluiting van 88 dagen. In veel van de culturele topattracties in Rome was het echter rustig, met soms meer medewerkers dan bezoekers. Buitenlandse toeristen zijn vrijwel afwezig.

De coronapandemie heeft Italië zwaar getroffen, met meer dan 2,5 miljoen besmettingen en ongeveer 85.000 overlijdens. Zondag kwamen er 11.252 besmettingen en 237 sterfgevallen bij.

Iets meer vrijheid

Gezondheidsminister Roberto Speranza maakte dan ook duidelijk dat de versoepeling "niet betekent dat het gevaar voorbij is" en riep op tot grote voorzichtigheid. Gezondheidsdeskundigen en ook Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gewaarschuwd dat de versoepeling te vroeg zou kunnen komen.

In de zestien ‘gele’ regio’s hebben de inwoners iets meer vrijheid gekregen. De overige vijf regio’s - Sicilië, Sardinië, Puglia, Umbrië en Zuid-Tirol - blijven oranje. Dat houdt in dat bij de horeca alleen kan worden afgehaald en mensen zonder geldige reden in de buurt van hun huis moeten blijven. Musea zijn er gesloten.

In het hele land blijft een avondklok gelden vanaf 22.00 uur ’s avonds.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.