Tweede prik met Janssen-vaccin geeft immuunsysteem mogelijk extra oppepper

Het Janssen-vaccin beschermt na één dosis 66 procent van de gevaccineerden, maar voorkomt 85 procent van de ernstige gevallen. Voor het voorkomen van ziekenhuisopnamen is het dus goed genoeg. Er is hoop dat een tweede dosis, zelfs een jaar na de eerste, het immuunsysteem verder oppept.
© Foto AP
Leiden

De kans is groot dat een vaccinatie met het Janssenvaccin in twee doses het afweersysteem een goede ’boost’ geeft, wellicht zelfs nog een jaar na de eerste inenting. In primatenonderzoek bij een vergelijkbaar ebolavaccin had een tweede dosis in elk geval een goed effect, zegt hoofd virale vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker.

Farmaciemultinational Johnson & Johnson maakte afgelopen vrijdag bekend dat het covid-19-vaccin van het Leidse dochterbedrijf Janssen 66 procent van de ingeënte proefpersonen beschermt.

In de media ontstond daarna discussie over de vraag of dit nu een goed resultaat is of juist niet. Immers, de vaccins van concurrenten Pfizer/BioNTech en Moderna behaalden een score van 90 procent, al wordt die hoge beschermingsgraad pas met twee inentingen bereikt.

Oppepper

Woordvoerder Eliane Lauwers zegt dat zij verwacht dat Janssen het één-prikvaccin ’in het tweede kwartaal’ van dit jaar kan gaan leveren. In veel media werd daarna geopperd dat mensen die het Janssenvaccin hebben gekregen, wellicht later een tweede prik kunnen krijgen voor een extra oppepper.

Op dit moment kan hoofd virale vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker hierop geen antwoord geven, maar ze heeft goede hoop. Ze trekt de vergelijking met het ebolavaccin, dat het bedrijf eerder ontwikkelde. ,,Dat gaf na één prik een heel goede immuniteit, die ook goed op hoogte bleef. Toen we een jaar later gevaccineerde apen nog eens een tweede dosis gaven, zagen we dat het afweersysteem daar heel snel en heel sterk op reageerde.’’

Vergelijkbaar

De resultaten die Johnson & Johnson vorige week presenteerde, zijn afkomstig van de fase 3 ’Ensemble’-studie onder 43.783 mensen, die werd gedaan in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Op dit moment loopt er echter ook een vergelijkbare fase 3-studie met twee doses, waarin proefpersonen acht weken na de eerste inenting een tweede keer worden gevaccineerd. Hiervoor zoekt het bedrijf 30.000 proefpersonen, onder meer ook in Europa.

Schuitemaker verwacht de resultaten van deze tweede fase 3 ’Ensemble 2’-studie deze zomer. Helemaal vergelijkbaar met de eerste studie zullen die resultaten niet zijn.

Voor een heldere conclusie zijn de onderzoekers afhankelijk van de vraag hoe de pandemie, met het voorjaar en de zomer in zicht, zich ontwikkelt en of het vaccin de vele virusvarianten aankan. Voor een heldere uitkomst is zij afhankelijk van het aantal mensen dat corona krijgt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.