Stevenshof moet het zonder extra geluidswerende maatregelen voor de Rijnlandroute stellen

De Rijnlandroute loopt vlak langs de Stevenshof.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

De nieuwe Rijnlandroute die ten zuiden van de Leidse wijk Stevenshof wordt aangelegd, krijgt geen extra geluidswerende maatregelen. De wijkraad Stevenshof had daarom gevraagd, maar in een brief laat verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks) weten dat het (deels) niet mag, te duur is en bovendien onnodig.

De wijkraad maakt zich grote zorgen om de hoeveelheid herrie als de nieuwe weg in gebruik is (volgens de brief staat de oplevering nu, iets vertraagd, gepland voor medio 2023). De buurt hoeft echter niet te rekenen op geluidsschermen of stiller asfalt.

Na onderzoek concludeert de gemeente dat regels niet toestaan aanpassingen te doen aan de wanden van de open tunnelbak bij de Stevenshof. En stiller asfalt in de bak is domweg te duur, mede omdat er al contracten zijn afgesloten. Daarbij zou de weg straks ook aan de geldende normen moeten voldoen, zodat er ook geen noodzaak voor is.

Europaweg

Een deel van de zorgen van de Stevenshof heeft betrekking op het medio vorig jaar bekend geworden uitstel van de verbreding van de Europaweg, de derde fase van het project Rijnlandroute. Al is dat, merkt North op, formeel geen uitstel maar vertraging. Dat de weg verbreed wordt en de Lammebrug vervangen voor een hoger exemplaar is volgens hem namelijk nog steeds zeker. Hoelang de vertraging zal zijn, hoopt de provincie dit voorjaar te kunnen melden.

Niettemin is de Europaweg in ieder geval nog niet klaar als de Rijnlandroute opengaat. North verzekert de Stevenshof er in zijn brief evenwel van, dat dit niet tot onacceptabele herrie leidt. Ook tijdens de verbreding is de Europaweg namelijk te gebruiken, dus verkeer hoeft niet allemaal langs de Stevenshof. Bovendien is de verkeersintensiteit die voorzien is voor de Rijnlandroute volgens North pas in 2030 op zijn maximale niveau, onder meer omdat daarin rekening gehouden is met de bouw van het nieuwe dorp bij Valkenburg. En dan is ook de verbrede Europaweg als het goed is ook lang en breed in gebruik.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.