Roxane van Iperen houdt 4 mei-voordracht in plaats van Benali

Schrijfster Roxane van Iperen (1976) houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vroeg Van Iperen nadat schrijver Abdelkader Benali zich had teruggetrokken als spreker. Dat deed hij vanwege ophef die was ontstaan over uitspraken die hij meer dan tien jaar geleden deed over Joden. Volgens hemzelf gebeurde dat "in een dronken bui".

Harry Mulisch droeg in 1992 de eerste literaire lezing voor op 4 mei. Sindsdien is de voordracht een vast onderdeel van de Nationale Herdenking. In 2020 verzorgde Arnon Grunberg de voordracht.

Van Iperen won in 2016 de Hebban Debuutprijs voor haar debuutroman Schuim der aarde. In 2018 volgde ’t Hooge Nest. Dit boek werd met de Opzij Literatuurprijs bekroond. Het gaat over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele Joodse onderduikers verborgen in het huis waar zij woonden: ’t Hooge Nest in Naarden. Van Iperen woont sinds 2012 zelf in ’t Hooge Nest. Ze heeft jaren onderzoek gedaan naar de zussen Brilleslijper en de andere bewoners.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.