'Briefstemmen voor iedereen met een verhoogd gezondheidsrisico'

ANP Producties | Bron: ANP

Iedereen die vanwege een verhoogd gezondheidsrisico niet naar de stembus kan, zou per brief moeten kunnen stemmen. Dat vindt Ieder(in), de organisatie die opkomt voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Op dit moment mogen alleen zeventigplussers bij de komende Tweede Kamerverkiezingen per brief stemmen vanwege het coronavirus. De Partij voor de Dieren heeft daarover een kort geding aangespannen, omdat zij dit discriminatie vinden.

"Wij vinden het belangrijk dat alle Nederlanders hun democratische recht om zelf te stemmen kunnen uitvoeren. Dus ook de groep mensen met een hoog gezondheidsrisico", vindt Ieder(in). Uit een onderzoek onder de achterban blijkt dat een deel van de mensen er niet van overtuigd is dat ze op het stembureau veilig kunnen stemmen. Briefstemmen wordt het meest genoemd als veilig alternatief.

De ouderenbond ANBO is blij dat zeventigplussers per brief mogen stemmen. "Mensen op hoge leeftijd zijn een kwetsbare groep en lopen meer risico op corona." Of de grens naar benden moet, is volgens ANBO aan de politiek. "Waar leg je dan de grens? Als iedereen per brief mag stemmen, krijg je heel andere verkiezingen."

Grote groep overgeslagen

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zou graag zien dat de groep die mag stemmen per post wordt uitgebreid. "We zijn blij met het beleid voor briefstemmen voor zeventigplussers, maar zien ook dat daardoor een grote groep wordt overgeslagen. Die dreigt hierdoor geen stem uit te kunnen brengen."

De Patiëntenfederatie en Ieder(in) hielden een peiling onder 8600 ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken. Daaruit blijkt dat 9 procent deze keer niet gaat stemmen of daarover twijfelt. Van de deelnemers is 15 procent sinds maart niet of nauwelijks buiten geweest vanwege het coronavirus. Van die groep twijfelt de meerderheid (68 procent) over de veiligheid op het stembureau voor hun gezondheid.

De rechtbank in Den Haag behandelt woensdag een door de Partij voor de Dieren aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de leeftijdsgrens bij briefstemmen. Volgens de politieke partij is er sprake van discriminatie als alleen zeventigplussers door de coronacrisis per brief mogen stemmen.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.