Premium

Peter Burger wint ’impactprijs’ van faculteit der Geesteswetenschappen met gratis werk

Peter Burger (rechts) wint de Impactprijs van de faculteit der Geesteswetenschappen. Samen met zijn collega Alexander Pleijter ontmaskert hij dagelijks leugens, nepnieuws en halve waarheden.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

’Nieuwschecker’ Peter Burger is dit jaar de winnaar van de ’Impactprijs’ van de faculteit der Geesteswetenschappen. De faculteit beloont de docent journalistiek van de Universiteit Leiden voor de standvastige manier waarop hij dagelijks nepnieuws, leugens en misleidende berichten in de media ontkracht. Volgens de faculteit heeft hij daarmee een ’enorme maatschappelijke impact’.

Natuurlijk, zegt Burger in een reactie, is hij blij met de prijs. Toch wringt er iets. Hij doet dat factchecken, samen met zijn collega Alexander Pleijter, namelijk helemaal in zijn vrije tijd. De uren waarvoor de universiteit hem betaalt, gaan op aan het doen van onderzoek en aan het geven van onderwijs aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media. ’Valoriseren’, zoals de universiteit het uitdragen van wetenschappelijke kennis noemt, hoort ook bij zijn werk, maar hij krijgt er niets voor. ,,De universiteit stimuleert ons enorm om dit te doen, maar de financiële component ontbreekt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.