Vandaag in 1978 was dankzij Eddy Merckx de eerste Ironman op Hawaii. De bizarre wedstrijd op het eiland is inmiddels dé klassieker voor duuratleten

Het vrouwenpodium van de Ironman 2019. De Duitse Anne Haug was de beste.
© Foto EPA/Darryl Oumi
Hawaii

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert.

Wedstrijd: Eerste Ironman

Datum: 18 februari 1978

Plaats: Oahu, Hawaii

Een van de meest bizarre wedstrijden is wel de Ironman triatlon op Hawaii: 3,86 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en als afsluiter nog even een marathon lopen. En zoals alle mooie uitdagingen, begon het idee voor de Ironman in de kroeg.

Beste atleet

De Amerikaanse marinekapitein John Collins was een echte sportman: hij deed aan verschillende loop- en zwemwedstrijden mee op Hawaii. Tijdens de nazit van een loopwedstrijd was er een discussie. Wie zijn de beste atleten? Zwemmers of lopers? Collins had echter in Sports Illustrated gelezen dat wielrenner Eddy Merckx de beste atleet was: van hem werd immers gezegd dat hij de meeste zuurstof in zijn longen kon opnemen.

Man van IJzer

Er is echter maar manier om erachter te komen: een wedstrijd met die drie onderdelen en het liefst zo lang mogelijk. Daarom integreerde Collins, die eerder in San Diego aan een moderne triatlon had meegedaan, drie al bestaande evenementen: de openwater zwemwedstrijd van Waikiki, de fietswedstrijd rond het eiland Oahu en de marathon van Honolulu. De start was om 7 uur ’s morgens en wie als eerste aankwam werd de ’Man van IJzer’, oftewel Ironman, genoemd. Collins deed op 18 februari 1978 zelf ook mee en eindigde uiteindelijk als negende: hij deed er meer dan 17 uur over. De overwinning was voor Gordon Haller. De taxichauffeur was de snelste in 11 uur, 46 minuten en 58 seconden.

Ironwoman

Hoewel er maar vijftien man aan de start stonden (drie gaven op, de nummer twaalf deed er meer dan 21 uur over), was er in 1979 een tweede editie. Toen deed ook de eerste ’Ironwoman’ mee. Winnares Lyn Lemaire eindigde zelfs als vijfde algemeen, al hoefde ze alleen maar te finishen, ze was de enige vrouw die meedeed.

Franchise

De wedstrijd bleef groeien en is nu de klassieker die elke triatleet wil volbrengen. De Ironman is inmiddels een sterke internationale franchise met wedstrijden over de hele wereld, waar kwalificatie kan worden verdiend voor de heilige graal op Hawaii.

West-Friesland

De ironmannen- en vrouwen gaan steeds sneller: in 2019 raffelde de Duitser Jan Frodeno de monsterafstand af in 7.51,13 uur. De Zwitserse Daniela Ryf lukte het in 2018 in 8.26,16 uur. Nederlands succes was er in 2008 toen Yvonne van Vlerken tweede werd bij de vrouwen. En inmiddels zijn er twee ’Ironmannen’ in Nederland, al gaan die over minder lange afstanden dan de klassieker. In West-Friesland op 25, 26 en 27 juni en in Maastricht op 30, 31 juli en 1 augustus van dit jaar. Als het allemaal doorgaat natuurlijk…

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.