Code rood vanwege ijzel, coronatests en vaccinaties gaan maandagochtend niet door

DE BILT

Het KNMI heeft een weeralarm uitgedaan omdat het naar verwachting heel glad wordt door ijzel door regenval. Vanaf 03.00 uur geldt code rood in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

„Maandag is er in de loop van de nacht en in de ochtend kans op verraderlijke gladheid op uitgebreide schaal als gevolg van ijzel. Hiervoor wordt een weeralarm uitgegeven”, stelt het KNMI in een toelichting.

De wegen worden spekglad omdat het vanaf 03.00 uur gaat regenen. Omdat de temperatuur aan de grond onder het vriespunt ligt, zal de regen bevriezen, aldus een woordvoerster.

Lees ook: Mogelijk bezorgproblemen krant door code rood

Volgens het weerinstituut is de kans op gladheid vooral aanwezig op lokale wegen. Er is sprake van een grote kans op overlast en letsel door de gladheid. Ook is de kans groot dat het openbaar vervoer ontregeld wordt. „Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is”, aldus het KNMI.

Tot 03.00 uur is code geel van kracht in heel het land.

Vanaf 05.00 uur geldt code rood voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Vanaf 07.00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend van het zuidwesten naar het noordoosten.

Vaccinatie- en testlocaties maandagochtend dicht wegens weeralarm

De GGD sluit maandagochtend de vaccinatie- en testlocaties vanwege het weeralarm. De GGD GHOR bevestigt berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Mensen die een vaccinatieafspraak hebben die als gevolg hiervan niet kan doorgaan, kunnen een nieuwe afspraak maken.

De GGD GHOR adviseert mensen om maandag de websites van de regionale GGD te raadplegen voor actuele informatie.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.