Leidse fietspaden bezaaid met borstelharen sneeuwvegers; ’nieuw plasticdrama’

Borstelharen op de brug naar het Kooiplein.
© Foto Wilco Devilee
Plasticspotters raapten veel borstelharen op.
1/2
Leiden

Fietspaden in Leiden zijn bezaaid met groene en blauwe plastic haren van sneeuwborstelmachines. Raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren (PvdD) spreekt al van ’een nieuw Leids plasticdrama’. De gemeente ruimt de rommel op en onderzoekt hoe het komt dat de borstelmachines in de rui zijn.

De plastic stengels zijn her en der in de stad gevonden door onder meer de ’plasticspotters’ Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra en de PvdD-raadsleden Raat en Martine van Schaik. Ze raapten ze op de fietspaden rond het Kooiplein, de Oude Vest, de Turfmarkt. In de Stevenshof liggen er ’bizar veel’, schrijft één van hen op Twitter.

De rommel doet Raat denken aan de ophef die vorig jaar zomer ontstond over de stukken plastic van netten onder het gras op de Lammermarkt, die loslieten en tot ver buiten Leiden in het water werden aangetroffen. ’De sneeuwvegers hebben weet ik niet hoeveel duizenden plastic borstelharen verloren op de fietspaden in Leiden’, schrijft ze.

,,Wij hebben, onder anderen met vijf vrijwilligers van project Plastic Spotter, al meer dan drieduizend van die haren opgeraapt’’, vertelt Hiemstra rond twee uur op dinsdagmiddag. ,,Ze liggen op fietspaden, maar ook al in bermen en tussen fietsenrekken. Ik denk dat we ze zondag ook weer tegenkomen als we met onze kanoploeg drijfvuil gaan vissen in de Leidse grachten’’, vertelt Rambonnet. ,,Het spul drijft, gelukkig.’’

De gemeente bevestigt dat het kleurige plasticafval afkomstig is van de borstelmachines. ’Sommige hebben losgelaten tijdens het verwijderen van de sneeuw. We onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. De veegmachines zijn op pad om de haren op te ruimen’.

Het uitvallen van de borstelharen ligt niet aan de ouderdom van de borstels, ontdekte een vrijwilliger van de Plastic Spotters bij een bezoek aan de Milieustraat. ,,Daar werd verteld dat de oude borstels groen zijn en de nieuwe blauw’’, zegt Rambonnet. Op fietspaden liggen haren in beide kleuren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.