Zuid-Afrika zet eerste prik met Leids Janssen-vaccin

© ANP
Leiden

Zuid-Afrika is deze week begonnen met het inenten van zorgpersoneel tegen het coronavirus met het in Leiden ontwikkelde Janssen-vaccin, nog voordat het officieel is goedgekeurd.

Dat kan, omdat het inenten onderdeel is van een onderzoek met het coronavaccin van Janssen in samenwerking met een Zuid-Afrikaanse medische onderzoeksorganisatie. Er werd al onderzoek met het Leidse vaccin gedaan in Zuid-Afrika, dat wordt nu uitgebreid door het inenten van zorgpersoneel.

Naast een studie naar de effectiviteit van het vaccin met één prik en een tweede studie naar de effectiviteit met twee prikken, is dit derde onderzoek een ’open label-studie’, zegt Eliane Lauwers, woordvoerder bij Janssen. Dat betekent dat de Zuid-Afrikaanse zorgmedewerkers geen placebo krijgen.

Woensdag zijn de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en de minister van gezondheid samen met de eerste zorgmedewerkers ingeënt. Een dag ervoor kwam de eerste lading van 80.000 doses vaccin aan, de komende tijd moeten dat er 500.000 worden.

85 procent effectief

Het Janssen-vaccin blijkt uit eerdere studies effectief tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Tegen milde klachten werkt het in 57 procent van de gevallen, bij ernstige klachten blijkt het vaccin zelfs voor 85 procent effectief tegen de variant. Zuid-Afrika gooide vanwege die resultaten hun vaccinatiestrategie om, eigenlijk was het land van plan de zorgmedewerkers in te gaan enten met het AstraZeneca-vaccin. Eén prik van het Leidse vaccin beschermt al goed tegen het coronavirus en het hoeft niet, zoals het Pfizer-vaccin, bij -70 graden Celsius bewaard te worden, maar tussen de twee en acht graden.

Dinsdag maakte het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekend dat de Leidse farmaceut voorwaardelijke toelating heeft aangevraagd voor het vaccin. Het oordeel van de EMA komt waarschijnlijk over een maand, half maart. Daarna besluit de Europese Commissie of het middel wordt toegelaten in de Europese Unie.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.