Premium

Digitaal onderwijs bevalt milieukundige Alexander van Oudenhoven wel - ’wat mij betreft komt de oude vorm van college geven nooit meer terug’

Alexander van Oudenhoven won de Onderwijsprijs 2020 van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Net als alle docenten van de Universiteit Leiden, trof de coronacrisis milieukundige Alexander van Oudenhoven onverwacht. In maart vorig jaar moest hij van de ene dag op de andere zijn colleges digitaal geven. Woensdagmiddag won hij samen met wiskundige Thomas Nagler en chemicus Jörg Meyer de Onderwijsprijs 2020 van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Alhoewel de nominatie een vak betrof van ’voor corona’, woog de jury in zijn eindoordeel Van Oudenhovens digitale onderwijs mee.

De universiteit had wel de onderwijsplatformen klaar staan. „Maar het was voor iedereen zoeken.” Het kwam Van Oudenhoven goed uit dat hij al wat had nagedacht over de vraag hoe digitaal onderwijs eruit zou kunnen zien. De platformen Kaltura Live Room en Microsoft Teams maken veel mogelijk, maar docenten gebruikten ze niet, gewend als ze zijn aan vertrouwde vormen, ritmes en roosters. „Ik zag een kans om te innoveren”, zegt hij. Het bevalt hem goed. Hij verwacht dat na de coronacrisis het universitair onderwijs ’hybride’ gaat worden - een mix van digitaal en fysiek. „De oude vorm van college geven komt wat mij betreft nooit meer terug.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.