Mogelijk zes starterswoningen in hoogbouw St. Ignatiusschool Roelofarendsveen

De hoog- en de laagbouw van de voormalige St. Ignatiusschool aan het Noordeinde in Roelofarendsveen hebben allebei de toekomst..
© foto Taco van der Eb
Roelofarendsveen

Zes starterswoningen krijgen misschien een plek in de hoogbouw van de voormalige St. Ignatiusschool in Roelofarendsveen.

Van de acht aankoopplannen die bij de gemeente zijn ingediend, scoort dit plan van Johlex Bouw het beste. En B en W willen nu om met het bedrijf tot een verkoopovereenkomst komen, melden ze in een brief aan de raad. Op 1 april moet het zover zijn.

Toen ze het pand aan het Noordeinde in de verkoop deden, lieten B en W weten dat inschrijvers kunnen scoren wanneer ze het ’markante uiterlijk’ in stand willen houden en er toch iets duurzaams van weten te maken. Toch werd sloop niet uitgesloten. Enerzijds omdat het deels uit 1915 stammende gebouw geen monument is en anderzijds omdat het ’bijzonder energie-onvriendelijk is’.

De sloopoptie zorgde voor beroering, onder meer bij de stichting St. Ignatius die het pand beheert. Zo benadrukte woordvoerder Ed van Berkel dat een van de doelen van de stichting altijd is geweest op het gebouw in zijn geheel te behouden: ,,Zoveel ouds is er niet meer over in Roelofarendsveen. Wat het hier extra mooi maakt is dat hier meer ouds in de buurt staan. Van pastorie tot oude veiling."

Johlex wil de hoogbouw behouden en waar mogelijk de uitstraling van het gebouw versterken. Ook wil het bedrijf wanden, vloeren en dak isoleren en het gebouw voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Een deel van verkoopopbrengst gaat naar het scheiden van de hoogbouw van de laagbouw, dat binnenkort lijkt te worden verkocht aan ’Liefde voor Harmonie’. Die muziekvereniging is al jaren gebruiker van de laagbouw en - nu nog - een stukje van de hoogbouw. In 1984 hield het complex op school te zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.