Elsgeesterhof in Voorhout blijft nog vraagteken

De twee initiatiefneemsters Jacqueline Bader en Ingrid Verdegaal.
© archieffoto
Voorhout

Zonder uitzondering vindt politiek Teylingen de Elsgeesterhof in Voorhout een mooi plan. Of het ook echt van de grond komt, blijft voorlopig nog afwachten.

Ingrid Verdegaal en Jacqueline Bader begonnen een poosje geleden met een zelfoogsttuin op Elsgeest die zo succesvol is dat ze willen uitbreiden en er echt hun beroep van willen maken.

Op het volkstuincomplex is daar geen ruimte voor, maar ze dachten die gevonden te hebben aan de 's Gravendamseweg bij stallingsbedrijf Op Rolletjes op een hectare bollengrond die al tientallen jaren niet meer voor bollenteelt wordt gebruikt.

Daarvoor moet dan wel de bestemming worden veranderd, en bezoekers moeten de drukke ’s Gravendamseweg oversteken om er te komen. Voor het eerste heeft het CDA een motie klaar liggen: via een tijdelijke omgevingsvergunning zouden Verdegaal en Bader daar in elk geval de komende jaren terecht kunnen zodat er in elk geval tijd is om - als het daar uiteindelijk toch niet permanent kan - naar een andere plek te zoeken.

,,Dit is duurzaam, ecologisch en heeft ook nog een maatschappelijke doelstelling. Dit initiatief past naadloos in ons beleid en we moeten daar blij mee zijn’’, zo lichtte Sybrinne de Vries donderdag de motie.

Hobbels

De twee initiatiefneemsters hebben deze week een tijdelijke omgevingsvergunning aangevraagd voor drie jaar. ,,We hopen dat de gemeente dan wat makkelijker over alle hobbels heen kan stappen’’, aldus Verdegaal.

Woensdag hebben ze daar een gesprek over gehad met wethouder Marlies Volten. Begin volgende week leveren ze nog wat aanvullende informatie aan en de gemeente moet dan binnen acht weken een besluit nemen. Het oversteken van de drukke doorgaande weg blijft wel een punt, weet Verdegaal.

Ze hoopt desondanks op een snel positief antwoord. ,,Eigenlijk willen we de eerste oogst half april al hebben, maar dan moeten we wel volgende week al aan de slag.’’

Dat zal niet lukken, weet ze. ,,Maar we hopen wel echt dit seizoen aan de gang te kunnen.’’ Volten zal de aanvraag ’heel zorgvuldig’ afhandelen, zegde ze donderdag de raadsleden toe.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.