Premium

Leidse student ontdekt oudste vrouwelijk literair genootschap: ’Niet wachten tot ze een plekje kregen in de mannenwereld’

Student neerlandistiek Evi Dijcks deed onderzoek naar het 18de eeuwse Leidse literair vrouwengezelschap 'Die Erg Denkt Vaart Erg In ’T Hart'.
© Foto Universitaire Bibliotheken Leiden/Taco van der Eb
Leiden

Tijdens een onderzoek naar Leidse dichteres Anna van der Aar de Sterke ontdekte Nederlandse taal en cultuur student Evi Dijcks (20) per toeval het oudste vrouwelijke literair gezelschap van Nederland. De vondst laat zien hoe 18de-eeuwse vrouwen het heft in eigen handen namen in plaats van te wachten op een plekje in de mannelijke literaire wereld.

In de Universiteitsbibliotheek Leiden (UBL) deed Nederlandse taal en cultuur student Evi Dijcks (20) onderzoek naar Leidse dichteres Anna van der Aar de Sterke (1755-1831). Dat ze daarbij zou stuiten op het oudste literaire vrouwelijke genootschap, kwam volledig onverwacht. „Dat ontdekken was heel erg leuk. Ik wist nog niet precies wat het was, maar ik kon niet wachten om het verder uit te zoeken.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.