Openluchtexpositie Beelden in Leiden gaat deze zomer wèl door

Deze scooter van keramiek, gemaakt door kunstenaar Koos Buster, viel in 2019 ten prooi aan vandalisme.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Beelden in Leiden, de jaarlijkse openluchtexpositie op de Hooglandse Kerkgracht, gaat deze zomer door. Vorig jaar werd de tentoonstelling afgelast.

Vanaf donderdag 20 mei zijn er zes kunstwerken te zien op het wandelgedeelte onder de bomen op de Hooglandse Kerkgracht. De objecten worden speciaal voor Leiden gemaakt door jonge beeldhouwers.

Beelden in Leiden is in 2012 begonnen als particulier initiatief. Normaal gesproken zou dit jaar dus de tiende editie worden gehouden van de expositie. Maar omdat door de coronacrisis de tentoonstelling van 2020 is geschrapt, wordt dit de negende editie. ,,Toch beschouwen we 2021 als een jubileumjaar’’, zegt Femke IJsinga namens de organisatie. ,,We bestaan immers tien jaar.’’

Suzanne Wallinga heeft als curator de zes kunstenaars geselecteerd en het thema voor de tentoonstelling bedacht: ’Sferen’. De meeste beeldhouwers waren vorig jaar al een eind op streek met hun werk toen de beslissing viel om Beelden in Leiden een jaar over te slaan. ,,Daardoor zijn er vier kunstwerken al zo goed als af’’, aldus IJsinga. ,,Twee kunstenaars zijn nog druk bezig. Vaak ook omdat ze hun plannen hebben moeten aanpassen vanwege de coronapandemie.’’

In het verleden stonden er meestal tien beelden op de Hooglandse Kerkgracht. Dat aantal wordt nu teruggebracht tot zes. ,,Daardoor hebben de zes kunstenaars de beschikking over een wat hoger budget’’, legt Femke IJsinga uit. ,,Zij kunnen hun beeld daarmee wat meer body geven. Het kan robuuster, monumentaler of meer hufterproof worden gemaakt.’’ Bij de laatste editie van Beelden in Leiden in 2019 had de openluchtexpositie veel lastig van vandalisme en vernielde kunstwerken.

De beelden blijven deze zomer staan tot en met 8 augustus. Het is afhankelijk van de coronamaatregelen of er wellicht nog activiteiten rond de expositie worden georganiseerd. In elk geval wordt aan een van de kunstenaars de Frans de Witprijs toegekend voor het meest indrukwekkende kunstwerk. Ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.