Kabinet gaat wat meer risico nemen met corona

Het kabinet gaat een "klein beetje meer risico nemen" met het coronavirus, zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Hij kondigde verscheidene versoepelingen aan zoals opening van de middelbare scholen en de contactberoepen. Die mogen weer aan de slag.

Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich "extra goed" aan de basisregels houden, benadrukte Rutte. "We doen hiermee iets heel spannends, zo voel ik dat ook zelf. Verruiming is in deze fase niet gratis." Volgens hem betekent extra ruimte extra verantwoordelijk, van iedereen.

De premier waarschuwde dat als over een paar weken de cijfers weer door het dak gaan er weer een aanscherping zal moeten volgen. "Natuurlijk willen we dat niet. We willen juist meer ruimte geven aan alle sectoren, ook aan de horeca en bioscopen."

Sporten

Naast de opening van de middelbare scholen en het openstellen van de contactberoepen wordt het ook mogelijk voor mensen tot 27 jaar om in de buitenlucht aan teamsport te doen. Dat mag niet in competitieverband. Verder wordt het mogelijk om op afspraak naar een winkel te gaan.

Volgens de premier houden de meeste mensen zich goed aan de maatregelen. "Maar het gaat ook niet vanzelf. Uw gedrag doet ertoe." Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan kunnen we best nog meer risico nemen", zei Rutte. Hij wees erop dat een kwart van de mensen die positief getest is, nog steeds de straat op gaat.

Tegelijk blijft de avondklok overeind tot 15 maart en mogen mensen ook nog steeds niet meer dan één persoon per dag thuis ontvangen. Als blijkt dat de avondklok moet gelden tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt er een uitzondering voor stemmers, leden van stembureaus en stemmentellers.

Op 8 maart is de volgende persconferentie van het kabinet. Dan zal Rutte bekendmaken wat er gebeurt met de coronamaatregelen na 15 maart.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.