Canada bestempelt Chinese behandeling van Oeigoeren als genocide

Het Canadese parlement heeft maandag een niet-bindende motie goedgekeurd die de behandeling van Oeigoeren door China als "genocide" bestempelt. Het parlement roept de regering van premier Justin Trudeau nu op China's behandeling van de moslimminderheid officieel als zodanig te erkennen.

266 van de 338 leden van het Canadese lagerhuis stemden voor de motie, die was ingediend door de oppositie. Ook meerdere coalitieleden stemden voor. De overige leden, onder wie Trudeau en ministers uit zijn regering, onthielden zich van stemming.

De motie erkent dat "Oeigoeren in China in het verleden en het heden het slachtoffer zijn geworden van genocide". Volgens de parlementsleden hebben Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang onder meer te maken gehad met "politieke en antireligieuze indoctrinatie", "gedwongen arbeid" en "de vernieling van culturele bezienswaardigheden".

Olympische Winterspelen

Ook een amendement aan de motie waarin wordt opgeroepen om de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking te verplaatsen naar een ander land als China doorgaat met de genocide, werd aangenomen.

China reageerde boos op de motie en zegt protest te hebben aangetekend. Een woordvoerder Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verweet de Canadezen "sport te hebben gepolitiseerd" en zei dat niet is gehandeld in de "geest van het Olympisch Handvest".

Heropvoedingskampen

De Chinese ambassade in Canada had de motie eerder al omschreven als "beschamend" en een "kwaadwillende provocatie van de 1,4 miljard Chinezen".

Volgens experts worden meer dan een miljoen Oeigoeren momenteel tegen hun wil vastgehouden in politieke heropvoedingskampen. Peking ontkent dit en beweert dat het om centra voor beroepsopleidingen gaat om Oeigoeren weg te krijgen van terrorisme en separatisme.

Wereldwijd is Canada het tweede land dat de behandeling van de moslimminderheid door China als genocide wil erkennen. Alleen de Verenigde Staten deden dit eerder. Trudeau erkent de berichten van mensenrechtenschendingen vanuit China en heeft gezegd zich met internationale bondgenoten te beraden over het gebruik van de term "genocide".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.