WK voetbal mag niet doorgaan, want er zijn 6500 redenen om niet af te reizen naar de groene grafvelden van Qatar | Commentaar

Bij de bouw van stadions in de woenstijn zijn veel arbeiders om het leven gekomen.
© Foto AFP

De menselijke beschaving is de afgelopen duizenden jaren vreedzamer geworden, zo leggen de geschiedenisboekjes uit. Er zijn omgangsregels afgesproken en in wetten gegoten, gevaarlijke onbegaanbare handelsroutes werden veilige snelwegen en geweld is door de meeste mensen afgezworen. ’We’ zijn beter voor elkaar gaan zorgen. Een ander mens mag niet zomaar doodgaan.

Soms lijkt het alsof dat veranderingsproces niet heeft bestaan. Want wie woensdag de krant opensloeg, heeft zich kunnen afvragen of er een verschil is tussen de bouw van een modern voetbalstadion en een piramide uit de oudheid. Tijdens de totstandkoming van beide bouwwerken sterven duizenden slaven (Qatar noemt ze eufemistisch ’buitenlandse werknemers’), zo blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian.

WK voetbal 2022

Het gaat om arbeidsmigranten uit India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka die naar Qatar zijn gekomen om de stadions, wegen en zelfs een nieuwe stad voor het WK voetbal van 2022 te bouwen. De vele arbeiders werken onder erbarmelijke omstandigheden. Ze worden gedwongen om in de woestijn bij vijftig graden Celsius door te werken. De situatie is zelfs zo erg dat onder de groene zoden van de Qatarese voetbalvelden inmiddels al de 6500 lichamen van slaven liggen begraven.

Boycot

’Boycot’ is het woord dat hierbij hoort. Net zoals bij het WK in Argentinië in 1978 (werkte niet, ’we’ gingen toch). Cabaretiers, voetballers en mensenrechtenactivisten gingen toen de barricaden op, om op te komen voor het onderdrukte Argentijnse volk.

Nu hoor je er niemand over, terwijl het kampioenschap van 2022 boycotten logischer is dan de boycot van 1978. In tegenstelling tot de situatie in Argentinië veertig jaar terug, is de voetbalwereld deze keer zelf direct verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen. Als een aantal Fifa-bobo’s niet de wens had gehad om in een woestijn een groot sportevenement te houden, dan hadden duizenden families niet hoeven treuren om het verlies van hun dierbaren.

Freek de Jong

Cabaretier Freek de Jonge, een van de aanjagers van de boycot in 1978, zegt deze keer niet te willen oproepen tot een boycot, wat betreurenswaardig is. Want er zijn 6500 redenen om niet af te reizen naar de groene grafvelden van Qatar.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.