’De secretaresse in het verpleeghuis van mijn oma is eerder gevaccineerd dan ik’ | Column Maaike van der Plas

„Moet wel een veilig gevoel geven, dat jullie nu allemaal gevaccineerd zijn!”, zegt de patiënt op de Spoedeisende Hulp opgewekt tegen me. Het mondkapje verhult mijn gepijnigde glimlach.

Deze opmerking hoort iedere arts-assistent neurologie al weken van patiënten, vrienden en familieleden. Aanvankelijk hadden we zelf ook de illusie dat we snel tot de gevaccineerden zouden behoren.

Natuurlijk is het logisch dat de mensen van de corona-afdelingen, de intensive care en de Spoedeisende Hulp als eerste aan de beurt zijn. Maar ergens daarna, samen met de huisartsen en het medisch personeel van de verpleeghuizen, hoopten we dat de neurologie in het rijtje zou komen te staan.

Wij zijn namelijk dagelijks betrokken bij het opvangen van patiënten met acute neurologische ziektebeelden, van wie vaak niet bekend is of ze wel of niet ook het coronavirus bij zich dragen. Bij grote drukte op de corona-afdeling verplegen wij ook coronapatiënten bij de neurologie en als er een coronapatint op een andere afdeling een neurologische complicatie krijgt, komen wij kijken.

Zo komt bijna ieder van ons dagelijks met het virus in aanraking. Toch blijkt dit niet genoeg te zijn om snel in aanmerking te komen voor een vaccin. Zelfs de secretaresse in het verpleeghuis van mijn oma is eerder gevaccineerd dan ik, moppert een van mijn collega’s.

Als er een mailtje met de titel vaccinatieschema binnenkomt, raakt iedereen toch weer opgewonden. In een tabel met de data van de komende twee weken zijn alle specialismen ingedeeld. Ook de neurologie heeft een eigen plekje gekregen. „Lees de tekst van de email eerst even”, zegt een andere arts-assistent als ze mijn opgewekte blik ziet.

Dit is een schema om vaccinaties te zetten. Er zijn niet genoeg mensen om al het ambulancepersoneel uit de omgeving te vaccineren, dus daarom worden wij ingedeeld om mee te prikken. Mijn vraag of we dan, als beloning, ook zelf een vaccinatie krijgen, wordt met hoongelach ontvangen. Gratis koffie en thee is er wel.

Terwijl we nog steeds wachten op goed nieuws, druppelen er vanuit naburige klinieken jaloersmakende berichten binnen. Een collega die nu stage loopt in een perifeer ziekenhuis laat weten dat bij hem de neurologie gewoon in de eerste ronde werd meegenomen.

In het ziekenhuis waar ik zelf onlangs zes maanden heb rondgelopen, werden willekeurige arts-assistenten tijdens hun nachtdienst gebeld om even naar de Spoedeisende Hulp te komen voor een vaccinatie. Er waren er nog een paar over.

Lange tijd is er radiostilte over onze positie in het vaccinatieschema. We vragen een aantal keer aan onze opleider of ze voor ons kan vechten, maar tot een concrete tijdlijn komt het niet. Wekenlang leggen we geduldig aan iedereen in onze omgeving uit dat wij weliswaar zorgpersoneel zijn en inderdaad dagelijks met coronapatiënten in contact komen, maar desondanks geen voorrang krijgen boven de secretaresses van de verpleeghuizen.

Dan komt er bericht van de GGD. „Goed nieuws en slecht nieuws!”, concludeert een collega. Krijgen we het vaccin? Helaas niet. Maar er worden artsen gezocht die toezicht willen houden terwijl andere mensen worden gevaccineerd. Daarvoor komen we wel in aanmerking

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.