Lokale lasten: ’Leidenaar is de melkkoe’, maar nog lang geen koploper

Veel gemeenten verhogen de lokale lasten fors.
© Archiefafbeelding
Leiden

’U beste Leidenaar bent dus de melkkoe’. Met dat plagerige twitterbericht reageert de Leidse CDA-voorman Joost Bleijie op de landelijke vergelijkingen van de lokale lasten. Het stadsbestuur van D66, GroenLinks en PvdA heeft voor een bovengemiddelde stijging van 8 procent gezorgd.

Al moet daar direct bij worden opgemerkt dat de stijging in Oegstgeest nóg forser uitpakte, met 8,8 procent. En in Voorschoten, Leiderdorp, Kaag en Braassem en Wassenaar is de verhoging weliswaar beduidend minder fors dan in Leiden, maar de optelsom van alle lokale heffingen ligt daar wel substantieel hoger dan in de Sleutelstad.

’Daar gaan we weer’, zo reageert het Leidse D66-raadslid Marc Gaulard op de opmerking van Bleijie. ’De genoemde stijgingen van afvalstoffenheffing zijn om het kostendekkend te maken’, zo verdedigt hij het beleid.

Uit de brei van cijfertjes over ozb-waardes, afvalstoffenheffingen en rioolbelasting is er voor bijna elke gemeente wel iets positiefs en iets negatiefs te halen. Teylingen bijvoorbeeld kent met 14,9 procent verreweg de grootste stijging van de onroerende zaakbelasting in de hele regio. Daar staat tegenover dat nergens in noordelijk Zuid-Holland het totaal aan lokale lasten zo laag liggen als in diezelfde fusiegemeente. Voor een gemiddelde koopwoning moet de eigenaar in Voorhout, Warmond en Sassenheim in totaal 654 euro afdragen aan de gemeente. Vergelijk dat eens met Oegstgeest (1.096 euro), Voorschoten (1.124 euro) en eeuwig buitenbeentje Wassenaar (1.325 euro).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zoeterwoude vervult ook vaak een aparte rol als het om lokale belastingen gaat. De ozb steeg er weliswaar met 9,5 procent, maar alle andere heffingen bleven hetzelfde als vorig jaar. Nul stijging dus. Leiderdorp verdient dit keer ook een eervolle vermelding. Daar daalde de rioolheffing zelfs, met 9,5 procent. Daardoor stegen de totale lokale lasten met slechts één procent en is daarmee haantje de voorste.

Van de drie grootste plaatsen in de regio is Alphen aan de Rijn met een gemiddelde stijging van twee procent de uitschieter. Katwijk (5,3 procent) en Leiden (8 procent) zitten daarboven. Maar als het om de totale lasten voor een gemiddeld koophuis gaat, wint Katwijk het met 737 euro tegenover Alphen met 793 euro en Leiden met 943 euro.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.