Bijna 300 schoolmeisjes ontvoerd in noorden van Nigeria

Een gewapende bende heeft 317 schoolmeisjes ontvoerd in het noordwesten van Nigeria. Rond middernacht deed de bende een inval op de kostschool in de staat Zamfara.

De politie meldde het precieze aantal vrijdagmiddag. Eerder was dat nog niet duidelijk en werd er door getuigen vanuit gegaan dat er iets minder dan 300 waren meegenomen.

De vader van een van de meisjes en een docent zeiden tegen de BBC dat de meisjes werden meegenomen door tientallen gewapende mannen. Een van de meisjes die niet werd ontvoerd zei tegen de omroep dat de aanvallers de bewakers uitschakelden en daarna het terrein opkwamen. Volgens een bestuurder van de staat Zamfara werden bijna alle meisjes daarna meegenomen. "Zij hebben toen de meisjes meegenomen, sommigen in de auto's, anderen te voet." De veiligheidsdiensten zijn een grote zoektocht gestart.

Afpersing

Ruim een week geleden werden er al tientallen schooljongens ontvoerd in Nigeria. In delen van het West-Afrikaanse land worden vaker kinderen ontvoerd om geld van de ouders af te persen. Ontvoering is er een plaag.

Het noordoosten van het land wordt geteisterd door gewapende bendes en jihadisten die regelmatig aanvallen uitvoeren waarbij veel mensen omkomen. President Muhammadu Buhari ontsloeg recent de legerleiding, omdat de Nigeriaanse troepen de bendes vaak niet aan kunnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.