Automatisering bij Zilveren Kruis, tientallen banen op de tocht

Medewerkers van het Achmea-gebouw staan op straat, vanwege rookontwikkeling in het pand aan de Leidse Dellaertweg.
© Archieffoto Taco van der Eb
Leiden

Bij het Leidse kantoor van zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de vestiging van De Friesland in Leeuwarden staan door voorgenomen automatisering tientallen banen van de restitutieafdeling op de tocht. De ondernemingsraad spreekt zich er naar verwachting eind deze maand over uit.

Het gaat om de verwerking van zorgnota’s die via de cliënt binnenkomen bij de zorgdivisie van Achmea, waartoe beide verzekeraars behoren. Dat gebeurt handmatig en daar wil het concern vanaf. Verreweg de meeste nota’s, volgens woordvoerder Christine Rompa zelfs 99 procent, komen al direct via de zorgverlener binnen en worden volledig digitaal verwerkt. ,,We zijn nu aan het kijken of we dat ook met dat laatste procent kunnen.’’

Deels kan dat in eigen huis. Zilveren Kruis werkt aan een project waarbij nota’s ’intelligent’ gescand en geautomatiseerd worden afgehandeld. Dat is goedkoper en sneller dan met medewerkers, zodat verzekerden eerder hun geld krijgen en premiestijgingen beperkt blijven. Naar verwachting gaat een deel van het werk ook over naar automatiseringsbedrijf DocCare uit Tiel, dat voor data-invoer samenwerkt met het Roemeense DataMondial.

Daardoor staat het werk van iets minder dan zestig medewerkers op de tocht. Zij werden eind november geïnformeerd dat er een onderzoek liep. Inmiddels is er een voorgenomen besluit, al is nog niet bekendgemaakt hoeveel banen exact verdwijnen. De ondernemingsraad moet zich er nog over uitspreken en doet dat naar verwachting binnen enkele weken.

,,Ondanks dat er nog geen definitief besluit is, vinden wij het belangrijk dat de medewerkers nu al weten dat hun werk mogelijk per medio 2021 kan komen te vervallen’’, aldus Rompa. ,,We begrijpen dat dit voor de betreffende medewerkers een onzekere periode is, maar willen ook graag open zijn.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.