Lissese melkveehouders Duineveld en natuurbeschermers slaan handen ineen voor broedende weidevogels

De kievit.
© Foto Annelies Moolenaar
Lisse

Om broedende weidevogels niet te storen hebben de Lissese melkveehouders Mart en Bas Duineveld besloten een deel van hun percelen aan de Middenweg tijdelijk niet te maaien. Weidewachter Jeroen Knoppert houdt de komende tijd de effecten van die maatregel in de gaten.

Volgens de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANVL) Geestgrond gaat het al jaren niet goed met de stand van de weidevogels in Nederland. De Rooversbroekpolder is van oudsher een geschikte plek voor weidevogels om te broeden. ,,De aantallen vogels nemen echter al jaren af, iets wat de melkveehouder met lede ogen aanziet. In samenspraak met Jeroen Knoppers is nu een plan gemaakt om de vogels ideale omstandigheden en rust te bieden.’’

ANVL Geestgrond regelde een subsidie voor de aan de Rooversbroekdijk gelegen firma C. Duineveld & Zn. Tijdens het broedseizoen zullen de machines even vederop aan de Middenweg in het geheel niet actief zijn. Koppert gaat de effecten monitoren, waarbij volgens de ANVL de eerste tekenen al hoopgevend zijn. Zo zijn er op het land al enkele scholeksters en kieviten gesignaleerd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.