Burgemeester van Leiden sluit twee drugspanden, een grand café in de Herenstraat en een woning in de Sumatrastraat

Leiden

Op last van burgemeester Lenferink zijn twee drugspanden gesloten. Het gaat om een ’Grand Café’ in de Herenstraat en een woning in de Sumatrastraat waar een hennepkwekerij werd aangetroffen.

Grand Café Herenstraat is voor zes maanden gesloten op grond van de Opiumwet. Het pand is tot 25 augustus dicht. De drank- en horecavergunning en de vergunning om er twee gokkasten neer te zetten zijn ingetrokken. De sluiting is het gevolg van een groot internationaal drugsonderzoek.

In dat onderzoek zijn eind oktober al twee mannen van 40 en 48 jaar uit Leiden en Den Haag aangehouden en uitgeleverd aan Frankrijk. Zij werden door de Franse justitie gezocht voor de handel in drugs via een internationale drugslijn.

Laadruimte

De drugs werden aan verschillende netwerken in Frankrijk geleverd en onder meer vervoerd in een auto met verborgen laadruimte. Tijdens de actie in oktober werden ook het café in de Herenstraat en een woning boven het café doorzocht. Daarbij werd heroïne aangetroffen.

Een 38-jarige vrouw die in het pand aanwezig was, werd toen aangehouden voor drugsbezit. Zij wordt in Nederland vervolgd. Het openbaar ministerie vermoedt dat het café een belangrijke rol speelde als ontmoetingsplek van de verdachten.

Rond dezelfde tijd werd een derde verdachte uit Leiden in Duitsland aangehouden. In een van de Leidse woningen trof de politie zo’n 35.000 euro aan contant geld aan. Ook werden in de drie woningen van de verdachten drugs aangetroffen.

De woning in de Sumatrastraat is ook voor zes maanden afgesloten omdat er een hennepkwekerij in werd aangetroffen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.