Op aantal Leidse stempassen staat verkeerd stembureau vermeld

Stemmen in Leiden is soms verwarrend.
© Archiefafbeelding
Leiden

Op een onbekend aantal Leidse stempassen staat het adres van een niet bestaand stembureau afgedrukt. Dat bevestigt de gemeente.

Eind vorige maand werden stempassen verstuurd naar circa 100.000 Leidse stemgerechtigden. Op die oproep staat ook altijd naam en adres vermeld van het dichtstbijzijnde stembureau. In sommige gevallen gaat het dit keer echter om een stembureau dat inmiddels is geschrapt van de lijst en waarvoor een andere stemplek in de plaats is gekomen.

Leiden kan namelijk een aantal gebouwen waar doorgaans een stembureau wordt ingericht dit keer wegens de corona-maatregelen niet gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om scholen. Daarvoor zijn alternatieve locaties aangewezen. Op de website van de gemeente staat de hele lijst afgebeeld. Op de stempassen staan echter nog enkele ’oude’ stembureaus aangegeven.

Het is trouwens al lang geen verplichting meer om naar het geadviseerde stembureau in de buurt te gaan. Leidenaars mogen overal in eigen stad stemmen en dit keer ook aan het plaatselijk referendum meedoen. En ouderen mogen dit keer ook per post hun politieke voorkeur aangeven.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.