VS leggen sancties op aan meerdere hooggeplaatste Russen

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben tegelijkertijd strafmaatregelen opgelegd aan Rusland. Washington kwam met sancties voor zeven hooggeplaatste Russen vanwege het vergiftigen van oppositieleider Aleksej Navalni. In een Amerikaans inlichtingenrapport staat dat de Russische regering verantwoordelijk is voor de vergiftiging.

"De inlichtingendienst heeft met veel vertrouwen vastgesteld dat officieren van de Russische veiligheidsdienst FSB het zenuwgif novitsjok hebben gebruikt om op 20 augustus 2020 Navalni te vergiftigen", zegt een medewerker van de Amerikaanse regering.

De sancties zijn in samenspraak met de Europese Unie opgelegd. De EU maakte vergelijkbare maatregelen bekend tegen de Russische procureur-generaal, de baas van het zogeheten Onderzoekscomité dat direct onder de president ressorteert en grote strafzaken onderzoekt, het hoofd van het gevangeniswezen en dat van de nationale garde voor het vervolgen van oppositieleider Navalni en het neerslaan van protesten.

De VS zeggen dat ze vooralsnog niet bekendmaken wie de sancties opgelegd krijgen. Een aantal van de Russen zou zijn aangewezen door aanhangers van Navalni.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.