Premium

Loeren bij de boeren: ’Kaas maken lijkt simpel, maar is lastiger dan je denkt’

Bas van Rijn bezig met het bereiden van kaas.
© Foto Taco van der Eb
Hoogmade

Het Leidsch Dagblad volgt voor de tweede keer een jaar lang vijf boeren uit de regio. De agrariërs vertellen over hun werk, hun passie, hun problemen en hun oplossingen. Elke week is er een verslag vanaf een van de agrarische terreinen. Vandaag verwerkt Bas van Rijn bij Boerderij Buitenverwachting de verse ochtendmelk tot Goudse kaas.

Dat hier ooit de varkens huisden, is niet meer te zien. De grijze vloer en witte wanden van de voormalige stal zijn schoon, net zoals het vele stalen gereedschap. Kaas maken is een hygiënisch klusje dus heeft Bas witte laarzen, een schort plus een kapje op zijn hoofd en voor zijn baard. „Niet dat er ooit één haar in de kaas heeft gezeten, maar dat wil je ook niet. We maken hoge kwaliteit biologische boerenkaas”, vertelt hij terwijl hij met een ijzeren staaf kijkt of de melk genoeg gestremd is om te beginnen met het ’snijden’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.