Zo gaat de Leidse Sportboulevard de Vliet eruit zien. Consortium begint dit voorjaar met de bouw van

Een fietspad in de vorm van een atletiekbaan rond het nieuwe sportcentrum aan De Vliet.© afbeelding gemeente Leiden

Loman Leefmans
Leiden

Een mijlpaal voor de Leidse sport, noemde wethouder Paul Dirkse (D66) het vooruitzicht dat het nieuwe overdekte zwembad annex schaatscentrum er eind 2022 staat, aan de Voorschoterweg. Waar hij eerder dit jaar al op zinspeelde, kan hij nu bevestigen. Er heeft zich een consortium gemeld om het te bouwen. Het staat onder leiding van de firma De Vries en Verburg uit Stolwijk. „Ik ben hier heel blij mee.”

De stemming bij de sportwethouder was een jaar geleden nog heel anders. Dirkse besteedde het bouwproject aan, maar geen aannemer wilde het uitvoeren. Dus moest het plan gedeeltelijk terug naar de tekentafel en opnieuw uitgeserveerd op het bordje van de bouwwereld. Met succes. „Nog voor de zomer wordt met de bouw begonnen.”

(Tekst gaat door onder de impressie)

De nieuwe entree.© afbeelding gemeente Leiden

De opgewekte Dirkse heeft er een voorlopige naam voor bedacht; Sportboulevard de Vliet. Op dat sportpark wordt nu het openluchtbad gerenoveerd. Daarnaast komt een overdekt zwembad van 25 bij 35 meter en onder een en hetzelfde dak een schaatscentrum. Dat krijgt een bevroren ovaal voor ijshockey en shorttrack op de begane grond met daarnaast een krabbel- en curlingbaan. Op de eerste verdieping komt een schaatsbaan van 250 meter.

Het geheel kost 36,2 miljoen euro: 17,1 miljoen voor het zwembad en 19,1 miljoen voor het schaatscentrum. Het Leidse bedrijf Nijssen Klimaattechniek is een van de onderaannemers die aan de bouw gaat bijdragen.

(Tekst gaat door onder de impressie)

Koek en zopie.© afbeelding gemeente Leiden

De opening staat voorlopige gepland tijdens de kerstvakantie van 2022. Het zwembad en de ijshal krijgen een gezamenlijke horecaruimte en delen ook energie-installaties. De twee-eenheid komt in de plaats voor het Vijf Meibad aan de Boshuizerlaan en de ijshal aan de Vondellaan. Die moeten het dus nog een kleine twee jaar uitzingen en dat is nog de enige zorg bij Dirkse. „Het is te hopen dat ze het volhouden.”

De ijshal.© afbeelding gemeente Leiden

Het nieuwe zwembad.© afbeelding gemeente Leiden

Panorama aan de Vliet.© afbeelding gemeente Leiden

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.