In mei duidelijkheid over mogelijke komst mobiele ijsbaan in Alphen aan den Rijn

IJsbaan aan de Vondellaan in Leiden.© Taco van der Eb

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Sportwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) denkt in mei duidelijk te hebben of de komst van een mobiele ijsbaan in Alphen aan den Rijn haalbaar is.

Dat meldde hij donderdagavond tijdens een vergadering van een raadscommissie.

Sinds december loopt er een onderzoek naar locaties waar zo’n mobiele ijsbaan een plek kan krijgen. Daar is een lap grond van twee hectare voor nodig. Diverse plekken aan de buitenkant van Alphen-stad zijn in beeld.

Met de exploitant van een Rotterdamse indoor-ijshal wil Schotanus vervolgens bespreken of de komst financieel haalbaar is. De bedoeling is om tijdens de vier wintermaanden een mobiele 400-meterijsbaan in Alphen te hebben.

Verschillende raadsfracties zijn verbaasd over het initiatief van Schotanus. De Christenunie vindt het vreemd dat de lokale ijsclubs er niet bij zijn betrokken en vreest grote uitgaven in een ’periode waar we al zo op de centen moeten letten’. Ook andere oppositiepartijen, zoals D66, PvdA en Rijn Gouwe Lokaal zijn niet enthousiast.

De VVD wil dat Schotanus ook zoekt naar vestigingsmogelijkheden in de dorpen van Alphen.

De wethouder denkt dat een ijsbaan niet heel veel hoeft te kosten, als een bedrijf bereid is de sportvoorziening te exploiteren. De eigenaar van de Rotterdamse indoorhal zou enthousiast zijn over een tweede vestiging in Alphen.

Afgeschoten

Nieuw Elan stelde in 2018 al eens voor voor om tijdens de wintermaanden een mobiele ijshal in Alphen te plaatsen, maar kreeg toen geen bijval van andere partijen. In 2010 heeft de Alphense politiek de komst van een mobiele ijshal ook al eens onderzocht en afgeschoten.

Begin 2019 besloot de Alphense gemeenteraad niet mee te betalen aan een grote ijshal bij de Voorschoterweg in Leiden. Regionale bijdragen moesten het mogelijk maken om een 333-meterbaan aan te leggen, in plaats van een 250-meterbaan. Door het uitblijven van voldoende bijdragen koos Leiden voor de bouw van en 250-meterbaan, die onderdeel vormt van een groot sportcentrum waarin ook plaats is voor een overdekt zwembad.

De Alphense schaatsclubs waren destijds boos dat hun gemeente niet wilde bijdragen aan een ruime Leidse ijsbaan. Ook het idee voor een mobiele schaatsbaan oogstte weinig enthousiasme

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.