Online colleges in Lisse en Teylingen over duurzame energie

Sjaak Smakman
Lisse/Teylingen

De gemeenten Teylingen en Lisse gaan verder in gesprek met inwoners over de energietransitie. Samen met Hillegom houden ze op 6 april online colleges over de (on)mogelijkheden.

De gemeenten moeten hun bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Dat betekent dat huizen en gebouwen in 2050 niet meer met aardgas verwarmd worden en dat al in 2030 een flink deel van de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Ook willen ze aan de slag met energiebesparing en isolatie van huizen en gebouwen.

De afgelopen tijd is bekeken wat technisch, ruimtelijk en economisch mogelijk is. Zonder draagvlak onder de inwoners lukt het niet, beseffen de gemeenten. Ze willen daarom in gesprek met de inwoners. Daarbij staat niet ter discussie óf de gemeenten een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen, maar wel hóe. Wethouder Heleen Hooij van Teylingen: ,,Samen met onze inwoners en ondernemers willen we onze leefomgeving verduurzamen. Besparen op energie staat daarbij voor de gemeente op een, want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken.’’

Op 6 april organiseren de HLT-gemeenten een online energiecollege om 20.00 uur. Inwoners worden bijgepraat door experts over de effecten van de energietransitie, over wat kan en mag en welke technieken op dit moment beschikbaar zijn. Zij geven antwoorden op vragen als: hoeveel geluid komt er nu eigenlijk van een windmolen? Wanneer heb ik een warmtepomp nodig? Komt er een warmtenet in mijn wijk en wanneer? Wat kunnen we met waterstof? Hoe zit het met de kosten?

Daarnaast worden er online meedenksessies georganiseerd. In kleine groepjes gaan inwoners de diepte in. In Teylingen gaat het op 15 april vanaf 20.00 uur over het verwarmen van woningen en op 18 mei over energiebesparing en duurzame energie. Aanmelden voor 6 en 15 april en 18 mei kan via www.teylingen.nl/energietransitie. Lisse praat op 11 april over de zogeheten warmtetransitie en op 11 mei over energiebesparing en duurzame energie. Aanmelden gaat hier via www.lisse.nl/energietransitie.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.