Het eerste kievitsei van de Leidse regio is wederom gevonden in Rijpwetering

Peter Akerboom met een kievitsei dat hij jaren terug vond.

Peter Akerboom met een kievitsei dat hij jaren terug vond.

Paul van der Kooij
Rijpwetering

Het eerste kievitsei van de Leidse regio is gevonden, door de man die er inmiddels in lijkt te grossieren: Peter Akerboom uit Oude Wetering. Als weidevogelvrijwilliger houdt hij al tien jaar de weidevogels in de gaten bij twee boeren in de Blauwe Polder in Rijpwetering, Hein Rotteveel en Marcel van der Poel.

Het was daar dat hij vorig jaar op 17 maart het eerste grutto-ei van Nederland vond, wat voor grutto-begrippen erg vroeg was. Het kievitsei dat hij maandag zag liggen is zeker niet het eerste van het land: dat werd 5 maart al gevonden in het Utrechtse Wilnis.

Toch was zijn blijdschap er niet veel minder om: ,,Zo’n nest blijft altijd mooi om te zien. Weidevogels horen bij ons landschap en het gaat me aan het hart dat ze in aantal teruglopen. Ook in de Blauwe Polder is dat met zestig tot zeventig procent gedaald.’’

Het kivietsei in kwestie in de Blauwe Polder van Rijpwetering

Het kivietsei in kwestie in de Blauwe Polder van Rijpwetering© Peter Akerboom

,,Reden? De landbouw is intensiever geworden en er zijn meer rovers gekomen die eieren en kuikens pakken - van echte roofvogels tot reigers, ooievaars en kraaien.’’ Tegen dergelijke gevaren kan hij weinig doen, zijn ’wapen’ is een stok. Plaatst hij dat bij een nest, dan weet de boer dat hij daar omheen moet met maaien, het uitrijden van mest en nog zo wat. ,,Daar krijgt hij ook geld voor. En de hoogte daarvan hangt ook weer af van het aantal weidevogelnesten dat is gevonden.’’

Akerboom hoopt er de komende tijden dus nog heel wat te vinden. Van grutto’s. tureluurs en scholeksters tot extra kieviten. Ooit werden kievitseieren massaal geraapt, mede omdat ze als delicatessen werden gezien. Inmiddels is dat, ondanks verzet van de Friezen, verboden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.