Bijna 70 procent tégen, bij referendum; gevoelig verlies stadsbestuur

Het biljet.© Afbeelding gemeente Leiden

Loman Leefmans
Leiden

Het linkse stadsbestuur en hockeyclub Roomburg stevenen af op een gevoelige nederlaag bij het Leidse referendum. Volgens de voorlopige uitslag die burgemeester Henri Lenferink vanochtend bekendmaakte, heeft twee derde van de Leidenaars tégen het plan gestemd voor wijksportpark Roomburgerpak.

Na jaren van plannen maken en ook weer afschieten, lanceerde het huidige stadsbestuur project wijksportpark, voor het gebied tussen Kanaalweg en Van Vollenhovenkade. In het Roomburgerpark moest niet alleen een nieuw hockeyveld voor Roomburg komen, maar ook andere nieuwe sport-, spel- en speelapparaten. Met daar omheen en tussendoor vooral veel extra groen ter compensatie.

Desondanks ontstond in de buurt felle oppositie tegen het project. Het vermeende verlies aan groen en de circa vijf miljoen euro die de gemeente eraan wilde spenderen, zetten kwaad bloed. Daarom werd een referendumaanvraag in gang gezet en daarvoor kwamen ruim voldoende steunbetuigingen binnen.

Na een pittige campagne van voor- en tegenstanders, waaraan ook tienduizenden euro’s gemeenschapsgeld werden gespendeerd, is de voorlopige uitslag dat het wijksportparkplan de prullenbak in kan. Na het tellen van 87 van de 96 stembureaus blijkt dat bijna 70 procent ertegen stemde. De gemeenteraad buigt zich begin april over het resultaat.

Lees ook: De gemeente heeft nog nooit een referendum gewonnen

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.